Logo vizieropbronckhorst.nl


Boven op de trap Jaap van de Vosse, onderaan de trap André Bijenhof samen met drie van de honderdzeventig vrijwilligers.
Boven op de trap Jaap van de Vosse, onderaan de trap André Bijenhof samen met drie van de honderdzeventig vrijwilligers.

Ouders in ligstoelen rond pierenbad

"Op een topdag hebben we vijftienhonderd badgasten, ze weten ons uit de verre omtrek te vinden. We richten ons op gezinnen met kinderen, ouderen én we hebben warm water. Die 29 graden zwemwater doet niemand ons na!"

Steenderen - De stoom hangt boven het water van het openluchtzwembad in Steenderen. In de beplanting is geen sprietje onkruid te bekennen. De terrasstoelen staan wit op het terras, de vlaggen wapperen. Het Burgemeester Kruijffbad is klaar voor het zwemseizoen. Jaap van de Vosse is vice-voorzitter van de stichting SCE die het zwembad runt. "Onze doelstelling is niet dat we het zwembad open houden maar we willen de leefbaarheid van groot Steenderen in stand houden." "Ja," beaamt vrijwilliger André Bijenhof, "de meeste bestuursleden houden helemaal niet van zwemmen. Maar ik hou wel van techniek. Onze machinekamer is een plaatje! Daar zit zoveel liefde in. De techniekvrijwilligers zijn vakfanaten, alles glimt daar binnen. Ze zouden het liefst hebben dat je daar op je sokken rond loopt."
Jaap: "Er staan honderdzeventig vrijwilligers op de lijst; de techniekgroep, de groengroep, de kassagroep, de kioskgroep en de groep schoonmaak. We hebben veel geïnvesteerd in de groep vrijwillige toezichthouders. Die hebben allemaal de juiste opleiding gevolgd bij de zwembond. Per persoon kost dit de stichting achthonderd euro, maar dat is het dubbel en dwars waard. Het grootste risico in een zwembad is verdrinking en door goed toezicht te houden en voortdurend op veiligheid te letten beperk je dit risico. Je leert situaties herkennen waar je ingrijpt, een kind zonder zwemdiploma mag natuurlijk niet in het diepe bad terecht komen." Vol trots laten Jaap en André de machinekamer zien, het zoemt en het bruist. Brede buizen, vaten met chloor, een warmtewisselaar. Jaap: "Het warme water van Aviko komt langs deze buis binnen en is bij binnenkomst rond de zestig graden en kijk, daar waar het weer terug gaat naar de fabriek is het nog maar 25 graden. Aviko blij en wij blij. We hebben trouwens ook zesenvijftig zonnepanelen op het dak en we maken voor het zwemwater gebruik van grondwater. Dat filteren we hier binnen, het voldoet aan alle voorwaarden voor schoon zwemwater. Hiermee drukken we onze energie- en waterkosten. De energierekening is gehalveerd!" "Als het straks mooi weer is dan komen de families weer. Sommigen met picknickmand voor een hele dag in het bad. De kleintjes in het pierenbad en de ouders er omheen in de ligstoelen. Heerlijk. Vlak voordat we open gaan staat er soms al een hele rij voor de ingang, toch een teken dat we het goed doen!"

zwembadsteenderen.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten