Evelien met Jan tijdens de wekelijkse trainingsavond. Voor de gelegenheid draagt ze haar gouden medaille. Evelien: "We hebben ons team de Jannekes genoemd, naar Jan." (foto: Feikje Breimer)
Evelien met Jan tijdens de wekelijkse trainingsavond. Voor de gelegenheid draagt ze haar gouden medaille. Evelien: "We hebben ons team de Jannekes genoemd, naar Jan." (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Het lukt als de pony het leuk vindt

(door Feikje Breimer)

Hengelo - "Evelien is sterk in koel blijven, zeker als het hard gaat in een cross. En haar pony vindt het leuk om te doen. Dat is belangrijk, je krijgt een pony niet onder dwang het water in."

De gemeente Bronckhorst is een Nederlands Kampioen rijker. Evelien van Heuven (17 jaar) is samen met haar teamgenoten Lisette Laarberg (18 jaar) en Sophie Weening (12 jaar) Nederlands teamkampioen SGW (samengestelde wedstrijden). Met Xarola, Tobias en Spottert niet te vergeten, de pony's waarmee de meiden foutloos veertien hindernissen sprongen en in de ruim vier minuten die er voor stonden hun cross reden. Voor teams geldt de uitslag van de cross en de springwedstrijd.

Jannekes

De meiden doopten hun team 'De Jannekes' naar Jan Oortveld die hen alle drie traint. Op maandagavond geeft Jan les bij Rijvereniging en Ponyclub Hengelo waar Evelien rijdt. Jan: "De meiden hebben het zelf gedaan, bij de training is het belangrijk dat de ruiters en amazones vertrouwen in zichzelf krijgen. Ik breng ze steeds in andere situaties en oefen alle typen hindernissen. Op mijn trainingsterrein in Loerbeek hebben we de mogelijkheid om eventing te trainen. Greppels, een opsprong of een waterbak moet de ruiters vanzelf afgaan. Op die manier hebben ze hun koppie vrij en houden ze overzicht tijdens de wedstrijd. Al moeten ze tijdens de wedstrijd helemaal niet meer aan de theorie denken natuurlijk. Dan moet het boek dicht zijn en moeten ze rijden op 't gevoel." Evelien knikt zodra Jan het over het gevoel heeft. "Ik hoor niet zijn stem in mijn hoofd tijdens de wedstrijd maar ik doe wel wat hij zegt zodra ik op een hindernis afga. Je moet meezitten en erbij blijven. Jan vraagt altijd 'Wat voel je? En wat doe je?' Het Nederlands Kampioenschap werd gehouden in Ysselsteyn in Limburg. We zijn daar met Jan al eerder wezen kijken. Maar op de wedstrijddag zelf was het toch weer anders. Alles was officieel en het parcours was helemaal aangekleed. Ze willen je uit je comfortzone halen. Er was een open plek in het bos waar een groot lichtblauw bord stond met witte vlinders er op geverfd. Sommige pony's weigerden daardoor, maar Xarola keek alleen maar even en galoppeerde gewoon door. Je mag als ruiter het parcours van tevoren verkennen maar je pony ziet alles voor het eerst."

Kampioen

Nadat alle deelnemende ruiters van de teams over de finish waren moest zoals gebruikelijk iedereen een half uur wachten op de uitslag. Evelien: "Na een wedstrijd bel ik altijd even met Jan om te vertellen hoe het is gegaan. Maar dit keer was de vader van Sophie mij voor. We zijn Nederlands Kampioen!"

Meer berichten