De leraren van een school in Oeganda waar 168Million 300 leerlingen steunt. Tweede van links staat Rien Kornegoor. (foto: PR)
De leraren van een school in Oeganda waar 168Million 300 leerlingen steunt. Tweede van links staat Rien Kornegoor. (foto: PR) (Foto: PR)

We geven geen vis maar lenen hengel

door Feikje Breimer

Half miljoen voor bedrijf Vordenaar

"In China zagen we veel kinderen die met hun grootouders meewerkten terwijl hun ouders ver weg in de stad aan het werk waren. Geld voor speelgoed was er niet. Zo kwamen we op het idee om voetballen te geven aan de kinderen. Dat was een groot succes!"

VORDEN - Rien Kornegoor is geboren en opgegroeid in Vorden, maar reist als handelsondernemer door China, Afrika en Azië. Rien: "Terug in Vorden is het verschil groot. Hier is alles welvarend, mensen hebben het goed en het lijkt soms of de tijd stil staat. In China en Afrika is de economie enorm aan het groeien, vooral in de steden bruist het leven. Na mijn studie aan de HAN heb ik in Groot-Brittannië mijn universitaire diploma Internationale Handel gehaald."

Kinderarbeid

"Tijdens mijn stage in China voor het bedrijf van Bjorn de Jong viel ons de situatie van kinderen op. Je kunt dan beslissen om geen producten meer in te kopen maar daarmee verandert de situatie niet. In Shen Zhen vlak over de grens bij Hong Kong gaven we voor het eerst voetballen weg. In dat jaar waren er wereldwijd 168 miljoen kinderarbeiders. Daar is de naam van ons goededoelenbedrijf aan ontleend; 168Million."

Samen met een internationale scout voor voetbaltalent van Ajax bezochten Rien en Bjorn Oeganda. In eerste instantie organiseerden ze hier net als in China voetbaldagen voor kinderen. De situatie in Afrika bleek nóg erger. Rien: "Hier drinken mensen uit de rivier en hebben ze geen dak boven hun hoofd. We zijn gestart met microfinanciering. Met 100 euro starten mensen een bedrijfje, verdienen geld en betalen de lening af. Mensen kopen er zaad en mest van, een geit of een naaimachine. Mijn werk bestaat voornamelijk uit het controleren van de leenkantoren en er op toezien dat de boeken kloppen. We geven een lening aan een groepje mensen tegelijkertijd waarbij ze garant staan voor elkaar. Het geven van leningen is een commerciële activiteit, anders kun je geen rente vragen. Mensen blijken heel trouw in het terugbetalen van de leningen, zeker Afrikaanse vrouwen hebben een grote ondernemersgeest. Je ziet dat ze alles op alles zetten om voor hun kinderen een betere toekomst te krijgen."
Door het betrouwbare terugbetalingshouding, blijkt 168Million heel aantrekkelijk voor investeerders. De grootste Chinese investeringsmaatschappij Wanda Group investeerde ruim een half miljoen euro in 168 Million, hiermee komt een veel groter bedrag beschikbaar voor het verlenen van microkredieten. Rien: "Om nog meer voor mensen te betekenen, hebben we ook een webshop ontwikkeld waar je een heel herkenbaar doel kunt financieren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een waterput of een huisje voor iemand die dakloos is. We maken de put of het huisje met opzet herkenbaar voor de gever. Zo zie je dat het geld dat je geeft ook écht op de juiste plek terecht komt."

168million-foundation.nl

Meer berichten