Foto:

De Kastert uit Hummelo genomineerd

door Ceciel Bremer

Nationale Schildersvakprijs 2018

"Een monument schilderen is kostbaar. Vaak moet je eerst meerdere verflagen afkrabben en kaal schuren voordat je pas kunt schilderen. Maar het is absoluut de moeite waard."

HUMMELO - Schildersbedrijf De Kastert uit Hummelo is genomineerd voor de Nationale Schildersvakprijs 2018 en dingt onder andere mee naar de publieksprijs en de juryprijs. Eigenaar Erwin Jansen: "De nominatie is op zich al een hele eer; we horen nu immers bij de beste negen van Nederland. Er zijn meerdere categorieën. Wij doen mee in de categorie onderhoud met het project De Goedenberg, een monumentale boerderij uit 1915, gelegen aan de Hessenweg hier in het dorp. Met wat tussenpozen hebben we de boerderij en de monumentale schuur in twee jaar van binnen en buiten in authentieke kleuren geschilderd." Han en Saskia van der Lans zijn sinds twee jaar de bewoners van boerderij De Goedenberg dat tot Landgoed Keppel behoort. Ze bewonderden het schilderwerk van een boerderij in Eldrik dat tot hetzelfde landgoed behoort en vroegen de rentmeester wie het schilderwerk daar voor zijn rekening had genomen. Zo kwamen zij bij De Kastert terecht. Han van der Lans: "Voor ons was het belangrijk om de boerderij zijn oude allure terug te geven. Geen spuitwerk, geen hele gladde muren, wel netjes maar niet te strak. Eigenlijk zoals het 100 jaar geleden ook was. Die opdracht heeft Erwin Jansen heel goed begrepen."

Kleuren

Samen met collega Eric Vriezen schilderde Erwin Jansen de boerderij en de oude schuur in de kleuren van toen. Erwin: "De kleuren aan de buitenkant zijn door het landgoed bepaald. Met de bewoners hebben we de kleuren voor binnen afgestemd. Elke ruimte heeft een andere kleur. De kleur van iedere deur is ook de kleur op het plafond in die ruimte en de accentkleur van de deur is de kleur van de muur. Het was een hele klus. Soms waren we wel een week bezig met afkrabben. Maar je krijgt alleen een mooi eindresultaat als je het goed voorbewerkt. We hebben de verlaagde plafonds verwijderd, ramen met stopverf geplaatst, de touwen, gewichten en handgrepen van de schuiframen schoongemaakt en vervangen, de schouwen in ere hersteld en soms wat gemetseld en gestuukt." Han vult hem aan: "Dat is jullie kracht; alles wat jullie zelf kunnen doen, hebben jullie zelf gedaan om verder te kunnen. Zo ontstond er geen oponthoud."

Oude technieken

Erwin Jansen werkte vroeger met zijn vader bij een schildersbedrijf in Vorden en schilderde daar veel kastelen en huizen die tot de landgoederen behoren. Zo leerde hij de oude technieken. "Voor monumenten schilderen bestaat geen opleiding. Dat leer je in de praktijk. Een monument heeft uitstraling. Het geeft veel voldoening als zo'n klus is geklaard." Help De Kastert aan de publieksprijs en stem mee via de website.

www.schildersvakprijs.nl

Meer berichten