Het G-team van Vorden tijdens de ploegenpresentatie dit voorjaar. Inmiddels zijn er al twaalf enthousiaste spelers. (foto: Johan Bolink)
Het G-team van Vorden tijdens de ploegenpresentatie dit voorjaar. Inmiddels zijn er al twaalf enthousiaste spelers. (foto: Johan Bolink) (Foto: Johan Bolink)

Wij laten iets moois zien op de mat

door Feikje Breimer

G-voetbal Vorden succes

"Kom op! Waar zijn jullie bang voor! Achter die bal aan!" Het is maandagavond acht uur. Op het hoofdveld van voetbalvereniging Vorden moedigt Sidney zijn medespelers fanatiek aan. "Verspreiden, verspreiden!" Zeven spelers van A1 nemen het op tegen twaalf spelers van het G-team.

Vorden- Sidney Gout, alias De Aanjager, is een groot voetbalfan. Geen wedstrijd in Vorden of Sidney staat langs de lijn. Gekleed in een geel-zwart shirt met rugnummer 13 en een grote trommel mept hij sfeer in iedere wedstrijd. Vorig jaar wist hij met even veel enthousiasme de voetbalvereniging over te halen een voetbalteam op te zetten voor spelers met een verstandelijke beperking. Wat hij wil bereiken? Sidney: "Ik vind het belangrijk dat iedereen plezier heeft bij het spelen en dat je kunt doen waar je goed in bent."

Gemengd team

Henry Koning is voetbalbegeleider bij het team en is er zoals hij zelf zegt op gevoel ingestapt. Henry: "Een van de spelers kan zo enorm hard schieten, die schiet tijdens de warming-up tientallen keren op het doel. Tijdens de wedstrijd ga ik wanneer hij schiet altijd even tussen hem en de dames die meespelen staan. We spelen inderdaad gemengd. Dat gaat prima. We zijn begonnen met acht spelers maar hebben inmiddels een heel elftal van elf spelers."

G-voetbal gaat volgens de KNVB-website uit van 'normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet.' De spelers spelen op een half veld en een team bestaat officieel uit zeven spelers. Daardoor zijn de te lopen afstanden niet te groot en blijft het spel wat overzichtelijker.

Na een jaar trainen speelt het G-team van Vorden inmiddels oefenwedstrijden tegen gelegenheidsteams en zoals vanavond tegen zeven spelers van het A-team. "Is het niet oneerlijk dat zij maar zeven spelers hebben en wij twaalf?" vraagt één van de speelsters aan haar mede-speelster. "Nee jôh! Die spelers zijn super goed!" is het antwoord.
Combinatiefunctionaris Ernst Jan Somsen van de gemeente Bronckhorst volgt de ontwikkelingen met grote interesse. Ernst Jan: "We zetten aangepast sporten graag op de kaart. Wie iets opzet voor G-sporters, kan hulp krijgen van de gemeente. Sidney heeft mij gebeld en gevraagd bekendheid te geven aan het team. Binnen de vereniging kun je goed merken dat iedereen welkom is en mag meedoen."
Henry vult aan: "Het is belangrijk dat verenigingen weten wie wat doet en wat de mogelijkheden zijn. Ons team is geschikt voor spelers vanaf zestien jaar. Bij voetbalvereniging Almen speelt een veel jonger team. Als iemand van elf jaar zich hier meldt adviseren wij om in Almen te gaan spelen. Hier is zeker nog ruimte voor meer spelers. Als er nog een paar spelers meer bijkomen kunnen we al met twee teams gaan spelen." Sidney: "Na anderhalf jaar trainen zetten we nu iets moois op de mat!" Het G-team wint met 16-8.

www.vvvorden.nl

Meer berichten