Op zondag 11 november viert De Sperwer haar 80-jarig jubileum met een feestelijke uitvoering in Hoog-Keppel. (foto: Ceciel Bremer)
Op zondag 11 november viert De Sperwer haar 80-jarig jubileum met een feestelijke uitvoering in Hoog-Keppel. (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Van gymmen in de wei tot in de zaal

door Ceciel Bremer

De Sperwer viert 80-jarig jubileum

"De sfeer is hier heel fijn. Alles kan. Er zijn bijvoorbeeld ook kinderen uit Silvolde en Toldijk die hier freerunnen. En een meisje met een beperking komt altijd turnen met haar vaste begeleiding. Het bestuur denkt gelukkig in oplossingen."

HOOG-KEPPEL - In 1938 namen een aantal notabelen in Drempt, Hummelo en Keppel het initiatief om een gymvereniging op te richten. Zowel kinderen als volwassenen moesten meer bewegen en daar waren nog geen mogelijkheden voor binnen de gemeenschap. De gymvereniging kreeg de naam De Sperwer; symbool van kracht en behendigheid. "Heel bijzonder voor die tijd. Iedereen was vanaf het begin welkom bij de vereniging, ongeacht het geloof, de school of de kerk waar je bij was aangesloten. Het was van meet af aan een sociale vereniging en dat is het nog steeds", stelt bestuurslid Kirsten Hendriks. In het begin gymden de jongens en meisjes gescheiden in de wei. Later gebeurde dat bij zaal Schreurs totdat de club in 1965 zelf een gymzaal bouwde in het dorp. Maar die werd al snel te klein. Acht jaar later kwam er een grotere gymzaal op de plek waar nu de Hessenhal staat. Deze maand viert de Keppelse gymvereniging haar 80-jarig jubileum. Dat wordt zondag 11 november gevierd met een feestelijke uitvoering.

Freerunnen

De Sperwer is een bloeiende vereniging met veel actieve leden en ouders en trouwe sponsoren. In de afgelopen tien jaar is het ledenaantal flink gestegen van 30 naar 130. Oud-bestuurslid Petra Schaars: "Dat komt door de nieuwe onderdelen die we hebben geïntroduceerd: streetdance, turnen voor volwassenen en freerunnen. En met name dat laatste bleek een schot in de roos. We waren de eerste gymvereniging in de omgeving die daarmee begon. Later volgden andere verenigingen ook maar zij geven les in freerunnen vanaf 12 jaar. Wij geven al les vanaf 8 jaar. Daarin onderscheiden we ons." Dit seizoen introduceert de vereniging bovendien het Kleuren Turnen. "Het behalen van een podiumplaats bij wedstrijddeelname blijkt vaak maar voor een kleine groep kinderen weggelegd. Bij het Kleuren Turnen ligt de nadruk op wat een kind allemaal al wel kan qua oefeningen."
Tachtig jaar verenigingsleven levert een schat aan herinneringen op. Kirsten en oud-bestuurslid Martin Faassen denken heel graag terug aan alle uitvoeringen die ze van dichtbij hebben meegemaakt. "Al die spanning in de kleedkamers en zo mooi dat alle leden er dan allemaal als één grote groep staan."

Jubileum

Op zondag 11 november viert De Sperwer haar 80-jarig jubileum met een feestelijke uitvoering in de Hessenhal in Hoog-Keppel. Om 14.00 uur laten alle leden van de vereniging per groep in een bijzondere show hun kunsten aan het publiek zien. Belangstellenden zijn hierbij van harte welkom. Meer info op de website.

www.de-sperwer.nl

Meer berichten