Foto: Feikje Breimer

Gezocht: dames van lichte zeden

door Feikje Breimer

Winters Pleinenfeest Hengelo

"De sfeer, de warmte en de aankleding. Het Winters Pleinenfeest was vorig jaar een groot succes. De keus om de sfeer van Dickens neer te zetten was goed geslaagd. Natuurlijk gaan we op 14 december op dezelfde manier verder. Graag met nog meer figuranten! Of vul gratis een marktkraam met jouw zelfgemaakte producten."

Hengelo- De zolder van Ria Zweers hangt vol kleding die de organisatie van het Winters Pleinenfeest vorig jaar zelf maakte, kreeg of vond in de kringloopwinkel. Deze week heeft ze alles weer naar beneden gehaald. Samen met Gerrie Teunissen en de vier andere bestuursleden is ze volop bezig met de voorbereidingen van de tweede editie in Dickensstijl.

Hoge bi

Ria: "We nemen het niet al te nauw hoor, het gaat er ons om dat we een sfeer neerzetten die doet denken aan de 19e eeuw. We zoeken nog een hoge bi, zo'n fiets met een groot wiel voor en een klein wiel achter. We gaan dan wél voor de historische variant en niet een nieuw exemplaar." De kleindochter van Gerrie, Robin Wijnbergen, zit al klaar om de kleding aan te trekken. Ze krijgt een rode bonnet op, een muts met een huifje boven de ogen. De variant van Gerrie en Ria is zwart met een wit randje." Robin: "Vorig jaar was ik een rijk meisje en liep rond tijdens het Winters Pleinenfeest. Dat was erg leuk, al konden ze mij aan het einde van de avond niet meer terugvinden. Ik zat in het stro met de konijnen en cavia's en eenden. Die mochten kinderen aaien."
"Ja", beaamt Gerrie, "veel kinderen waren enthousiast over de dieren dus die komen weer. We hebben zeker plaats voor vijftig kramen. Verenigingen en stichtingen mogen hier gratis gebruik van maken net als particulieren trouwens die met een eigen product komen staan. Als je daar gebruik van wil maken moet je je wel inschrijven via onze website. En uiteraard is het de bedoeling dat je je kleedt in de sfeer van het feest. Als je geen geschikte kleding kunt vinden laat het ons dan maar weten, daar vinden we wel iets op."
"We zijn trouwens ook blij met messentrekkers, schoorsteenvegers en dames van lichte zeden," vervolgt Ria, "of een doedelzakspeler. Wat je maar kunt bedenken! In de kapschuur op het plein bij de kerk kunnen mensen terecht die een ambachtelijke nijverheid demonstreren. Er komt al een stoelenmatter, maar iemand die spint of touw draait is uiteraard ook welkom."
Kinderen van de musicalschool Fame uit Steenderen figureren op het Winters Pleinenfeest en er lopen verschillende koortjes rond. De spookstraat is weer net zo spannend als vorig jaar en uiteraard staan er weer potjes met kaarsen langs de route en branden de vuurkorven. Aan de Kerkstraat 15 serveert 'Schoef maar an' erwtensoep of bruinebonensoep met een toetje en koffie toe voor 4 euro per persoon. "O ja," roept Ria, "en we zoeken nog een burgemeester. De echte mag ook hoor, zolang het maar in de juiste kledij is!"

pleinenfeesthengelogld.nl

Meer berichten