Logo vizieropbronckhorst.nl


Foto:

Elk postuur is hier van harte welkom

Nieuw in Toldijk: rugby

door Ceciel Bremer

"Rugby draait om respect. We zijn allemaal heel fanatiek maar als het een keer niet lukt, is dat niet erg. Bij een andere sport zou je je dan snel het kneusje van het team voelen maar hier niet."

TOLDIJK - Op een koude zonnige zondagochtend oefenen op het veld achter Flophouse vijftien mannen en een vrouw de spelelementen van rugby. Dat de gevoelstemperatuur vandaag onder het vriespunt ligt, deert hen niet. Sterker nog, het merendeel loopt in een korte broek of T-shirt. Het zijn bikkels die letterlijk tegen een stootje kunnen. "Wat er zo leuk aan is? Het is lekker lomp en onbenullig", zegt Kristl Haggeman, de enige vrouw in het gezelschap. "Knuffelen voor gevorderden", vat teamgenoot Thijs Kornegoor samen. "Het leuke is dat iedereen het spel nog niet kan. We beginnen allemaal op niveau nul."

Geen contributie

Het begon allemaal eerder dit jaar toen trainer Jeroen van Dijk opperde om een keer samen rugby te spelen. Jeroen: "Ik had dat in mijn studententijd ook gedaan en vond het hartstikke leuk. Ik wilde anderen laten kennismaken met de sport." Hij deelde wat flyers uit, moedigde op een feest jongens aan naar de eerste training te komen en tot zijn verbazing stond er half maart een grote groep enthousiastelingen op het veld aan de Hoogstraat. "En na die eerste training zeiden we tegen elkaar: en nu? volgende week weer? En zo trainen we sindsdien iedere zondag om 11.00 uur", vertelt Jeroen die nog steeds verrast is door de grote animo. Inmiddels telt de WhatsApp groep die het team heeft aangemaakt 29 leden. "Dat is ook wel nodig want rugby speel je met 15 man. Nu is het allemaal nog heel vrijblijvend. Onze sponsor heeft het oefenmateriaal betaald en wij betalen geen contributie. Als je een keer niet kunt trainen, ook prima.", legt Thijs uit.

Respect

In een klein vierkant lopen de spelers tijdens de training door elkaar en spelen de bal naar elkaar over. Als het fluitsignaal van de trainer klinkt, rennen ze naar hun plek, in de verdediging of de aanval. "De wat zwaardere spelers staan vaak in de verdediging en de lichte jongens in de aanval. Zij doen het loopwerk. Ieder postuur is hier welkom", zegt Kristl. Het merendeel van de training gaat het er gemoedelijk aan toe. Het gaat immers om het positiespel. Het laatste half uur wordt er "vol contact" getraind. Dat levert menigeen soms wat blauwe plekken op. Maar dat hoort er bij, vinden de spelers. "We trainen anderhalf uur heel fanatiek. Vorige week speelden we een oefenwedstrijd tegen een team uit Doetinchem. Die spelers coachten ons tijdens en na de wedstrijd. Daar leren we weer van. Dat is zo mooi. Respect, daar draait het om bij rugby. Het spel is heel dynamisch, verandert continu. Moeilijk? Je leert het vanzelf in de praktijk", zegt een enthousiaste Henk Huurnink.

Voor meer informatie of aanmelden om mee te trainen, stuur een mail naar info@flophouse.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten