Bert Wierenga in de pop-up keuken met vier leden van de keukenbrigade. Myrthe, Sietske, Tess en Isa. (foto: H. Wiggers)
Bert Wierenga in de pop-up keuken met vier leden van de keukenbrigade. Myrthe, Sietske, Tess en Isa. (foto: H. Wiggers) (Foto: H. Wiggers)

Operatie pop-up restaurant geslaagd

door Feikje Breimer

Uit eten voor het goede doel

"Heidy maakt heerlijke hutspot en de favoriete macaronisalade van onze keukenploeg staat op tafel. Glutenvrij kan, vegetarisch natuurlijk ook. We richten ons pop up-restaurant heel sfeervol in en we zitten dan ook al bijna vol."

Hengelo- Bert Wierenga heeft geld nodig, veel geld. Een groep van acht jongeren helpt hem dat geld binnen te krijgen. Met een pop-up restaurant dat op twee vrijdagavonden aan de Kerkstraat 15 verschijnt, haalt de groep flink wat euro's binnen. Dat doen ze niet voor zichzelf maar voor het Sengerema Hospital in Tanzania. Bert is via zijn werk in het Slingeland-ziekenhuis betrokken geraakt bij allerlei activiteiten die bedoeld zijn om de kwaliteit van zorg in het Tanzaniaanse ziekenhuis te verbeteren.

Groot verschil

Bert: "Het verschil is zo groot! In het Slingeland- ziekenhuis is voor iedere patiënt vanzelfsprekend steriel verbandmateriaal beschikbaar. In Tanzania wassen ze het gebruikte verband en hangen het buiten te drogen. Jaarlijks gaan er chirurgen en verpleegkundigen uit het Slingeland-ziekenhuis op vrijwillige basis een week opereren. Vaak gaat het om hulp aan kinderen met klompvoetjes of andere botafwijkingen. Bij gebrek aan goede anesthesie apparaten kan dat niet zo efficiënt als we zouden willen. Van de drie apparaten functioneert er maar één goed. In meerdere plaatsen in Nederland zamelen mensen geld in, voor één apparaat is 20.000 euro nodig. Ons doel is om met de acties in en rond Hengelo 3700 euro op te halen. Eén ding weten we zeker; het geld komt 100 procent terecht waar het nodig is. Er blijft niets aan de strijkstok hangen."

Het Winters Pleinenfeest leverde hem vorige jaar de eerste opbrengst voor het goede doel op. Dit jaar staat Bert op 14 december weer op het Pleinenfeest. In de Remigiuskerk zijn collectes gehouden en waar het maar mogelijk is, vertelt Bert zijn verhaal. Bert: "Voor de Remigiuskerk heb ik het jeugdwerk opgepakt en zo kwam ik met de jongeren in gesprek. Samen iets doen voor een ander is uiteindelijk ook heel gezellig!" Bert pakt zijn aandachtspuntenlijst voor het pop-up restaurant erbij. Op punt 21: oberploeg samenstellen, op punt 32: achtergrondmuziek. Van keuken tot tafel zijn het de acht jongeren die alles regelen. Dankzij hen is er keus uit drie toetjes; arretjescake, vanillepudding of chocolademoes. Zijn vrouw Heidy heeft inmiddels haar vintage serviezen uit de kast gehaald. Bert: "Het is wel een echt restaurant. Hoewel het diner maar 12,50 euro kost voor drie gangen en de drankjes. We dekken de tafels mooi, zetten kaarsjes op tafel en gebruiken mooi servies. Het is echt een avond lekker eten voor het goede doel, het mes snijdt zo aan twee kanten!"

Het pop-up restaurant is op vrijdag 23 november weer geopend. Reserveren kan via de mail.
popuprestaurant@gmail.com en de kosten zijn 12,50 euro per persoon. Meer geven mag ook. De gehele opbrengst is voor het Sengerema Hospital in Tanzania.

Meer berichten