Heike laat de heer Hermans het resultaat zien van zijn zelfportret voor Portret Boeket. "Hoe zat het met die roos?" (foto: Feikje Breimer)
Heike laat de heer Hermans het resultaat zien van zijn zelfportret voor Portret Boeket. "Hoe zat het met die roos?" (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Kunst is een vlinder op je hoofd

door Feikje Breimer

Kunst op dagactiviteit Maria Postel

"Dit had ik nog nooit gedaan, het was spannend. Maar wat is het mooi geworden! Vroeger deed je nooit iets aan kunst, wat je deed moest nuttig zijn. Overdag de koeien verzorgen en 's avonds sokken stoppen."

Keijenborg- Mevrouw Menting kijkt intens tevreden naar haar portretfoto. Het is geen gebruikelijke foto, de versiering rond haar gezicht maakte ze zelf. Samen met een aantal andere dames en heren bezoekt ze op maandag en vrijdag de dagactiviteit Maria Postel. De afgelopen weken stond 'Portret Boeket' op het programma. Fotograaf en kunstenares Heike Engel gaf hier drie middagen invulling aan. De deelnemers maakten van een portretfoto van zichzelf een kunstwerk met bloemen en afbeeldingen van wat iets over hen zegt. Hiervan maakte Heike opnieuw een foto die ze vandaag laat zien.

Belangrijk jaar

De heer Heijltjes koos voor varens. "Die varens lagen op tafel en vond ik gewoon mooi. Maar die bal met het jaartal erbij hebben we speciaal geprint. In 1954 is De Graafschap opgericht. Een belangrijk jaar!"
Mevrouw Gerritsen zocht bloemen uit in een tijdschrift die vrijwilligster Nel van der Meulen voor haar uitknipte. Ze kijkt aandachtig naar haar portret. Nel: "U wilde die vlinder op uw hoofd weet u het nog?" Mevrouw Gerritsen knikt en aait met haar vinger over de vlinder die pontificaal op haar hoofd prijkt.

In het portret van de heer Hermans heeft hij afbeeldingen van schoenen verwerkt, twee kippen, een roos én een borreltje. "Als vijftienjarige jongen hielp ik mijn vader met schoenen maken, mijn dochter heeft de schoenwinkel nog steeds. Eén in Hengelo en één in Groenlo. Die roos is vanwege de bloemen, ik hou van rozen en fresia's. En dat borreltje dat snap je natuurlijk wel."
Heike gaat naast de heer Sessink zitten en laat hem zijn portret zien. Even is het stil. "Hé! Dat ben ik," reageert hij opgetogen. "Prachtig! Heel mooi!"
Wanneer Heike aan de groep vraagt of ze toen ze jong waren ook kunst maakten reageert de heer Nieuwenhuis direct. "Niks doen dat is de duivel zijn oorkussen! Je moest altijd iets doen." Mevrouw Menting herinnert zich hoe het was. "Ik woonde in bij mijn schoonouders, als ik 's avonds binnen kwam dan had mijn schoonmoeder het mandje met de sokken die gestopt moesten worden al klaar staan. Toen we twee weken geleden hoorden van Heike dat we kunst gingen maken dacht ik 'O, jongens wat moet dat worden! Dat heb ik nog nooit gedaan. Maar het is echt mooi geworden." De heer Nieuwenhuis knikt. "Als ik dit mijn kinderen laat zijn, dan ben ik het direct kwijt. Die willen dit portret wel hebben." "Ach," verzucht de heer Heijltjes, "aan mijn vrouw kan ik dit jammer genoeg niet meer laten zien."

Portret Boeket is onderdeel het project 'Lang Leve Kunst en Noaberschap' van De Gruitpoort. De dagactiviteit Maria Postel valt onder Markenheem.

Meer berichten