Brigitta met kist verse winterpostelein. "Seizoensgroente leg ik vooraan in het schap, die verkoop ik het liefst."(foto: Feikje Breimer)
Brigitta met kist verse winterpostelein. "Seizoensgroente leg ik vooraan in het schap, die verkoop ik het liefst."(foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Alles te koop wat je wenst, met liefde voor de aarde

door Feikje Breimer

"Elke dag oogsten we vers. Wat is er nu mooier dan een kind dat een wortel uit de grond trekt en die kan opeten! Ik wil graag het verhaal vertellen over onze werkwijze, onze manier van met de aarde omgaan. Ik ben hier als boerin begonnen en doordat ik nu de winkel onder mijn hoede heb, kan ik het verhaal over biologisch-dynamische landbouw nog beter vertellen."

Vorden- Brigitta Hogenboom is boerin en winkelier en legt net zo makkelijk uit waarom in de koeienstal mest en stro op een lage bult ligt als waarom ze in de winkel Italiaanse rijst verkoopt. In 2014 is ze samen met haar vriend Guus Imhoff begonnen tussen de koeien van zorgboerderij Urtica De Vijfsprong.

Robuuste koeien

Brigitta: "Onze koeien leven buiten, ze eten voornamelijk gras en soms wat zelf geteeld graan. Ze eten geen mais en krijgen nooit antibiotica. De koeien die we zoeken zijn robuust en kunnen dat aan. Onze stier Sven is de kleinzoon van koe Lizzy die inmiddels veertien jaar is en nog gewoon melk geeft. Van onze melk maken we onze eigen yoghurt en kaas die te koop is in onze boerderijwinkel. In 2016 heb ik de winkel overgenomen."

Tegenover de koeienstal kunnen klanten hun auto parkeren of hun fiets stallen. In de winkel kunnen ze voor alle boodschappen terecht. Van tandpasta tot shampoo en van biologische kaas tot biologisch brood van bakkerij Driekant uit Zutphen. Het is er allemaal. Brigitta nam na de overname het hele assortiment kritisch door. Brigitta: "Bij ieder product maak ik een selectie en kijk naar de herkomst en of het aansluit op onze visie hoe je met de aarde zou moeten omgaan. Zo heb ik gekozen voor Italiaanse rijst, dat scheelt in het vervoer dat er voor nodig is. Als ik in de groothandel avocado's uit Spanje zie liggen ben ik blij. Die moet je niet helemaal uit Zuid-Amerika halen. Ons aanbod overstijgt het aanbod van de doorsnee supermarkt. Ik bied mijn klanten twintig procent korting wanneer ze bijvoorbeeld een hele doos met potten notenpasta bestellen. Je kunt een hele kaas kopen voor tien euro per kilo. Op verzoek leveren we rauwe melk." Behalve zelfgemaakte zuivelproducten zijn er wassen kaarsen te koop die cliënten van de zorgboerderij zelf maken. Drie cliënten helpen mee in de winkel. Brigitta: "We kennen onze meeste klanten bij naam, dat maakt het allemaal heel persoonlijk."

Meer berichten