Herzo, Klaas en Jan houden een proefvlucht met een drone die ze in bruikleen hebben. Hond Arko kijkt mee.(foto en tekst: Feikje Breimer)
Herzo, Klaas en Jan houden een proefvlucht met een drone die ze in bruikleen hebben. Hond Arko kijkt mee.(foto en tekst: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Drone redt reekalfjes dankzij warmtecamera

Niemand maait met opzet een reekalfje of jonge hazen dood. Toch gebeurt dat tijdens het maaiseizoen ontelbaar vaak. Drones met een warmtecamera zijn een uitkomst voor vrijwilligers die de dieren opspeuren. Met vijf drones zou het hele buitengebied van de gemeente Bronckhorst afgezocht kunnen worden op kalfjes, kuikens en kleine haasjes.

Linde- Herzo van der Wal, Klaas Bakker en Jan Kornegoor weten uit eigen ervaring hoe goed de schutkleur is van een reekalf. Of neem de fazantenhen die haar ontmoeting met Herzo gelukkig wel heeft overleefd.

Herzo: "Bij het maaien van een veldje in een natuurgebied gaven we een demonstratie hoe je de dieren opzoekt en met nest en al verplaatst. We hadden het veldje volledig doorzocht waarna ik met mijn bosmaaier aan de slag ging. Ik maaide de staartveren van de hen af die tussen het gras zat. We hadden haar volledig gemist." Herzo is oprichter van Kenniscentrum Reeën en ijvert onvermoeibaar voor het redden van reekalfjes en ander wild. Klaas en Jan zijn grote voorstanders van zijn plan om drones in te gaan zetten bij het natuurbeheer. Jan weet welke impact het heeft wanneer je als maaier een kalfje treft. Jan: "Je staat er met tranen in de ogen naast en je dag is echt verziekt. Vroeger ging het maaien op een veel minder grote schaal en hing voor de trekker een maaibalk. Nu maait een loonwerker met een cyclomaaier van elf meter breed het land, die overziet het hele terrein niet."

Vreemd maken

Herzo: "Vreemd maken is een methode. Door een gebied 'vreemd' te maken voor de moeder denkt zij 'hier is het niet pluis' en haalt haar kalfje weg. Stokken met vlaggen, parfum of een blauw zwaailicht. Het succes staat of valt met de timing. Een dag later is moeder ree er al aan gewend en brengt haar kalfje terug. Als je op woensdag vreemd maakt moet je op donderdag ook maaien. Een boer maait niet als het regent en dan is het vreemd maken zinloos geweest."
De eerste vlucht van een drone met warmtecamera boven een natuurgebied in Overijssel in 2012 was een groot succes. Herzo: "Wanneer je 's morgens vroeg vliegt is de aarde nog koud en zie in het beeld de vogelnesten, reekalfjes en hazenlegers oplichten. Wanneer je een veld zo voor het maaien onderzoekt kun je alle nesten veilig stellen en de reekalfjes en jonge hazen naar de rand van het bos brengen. Je mist geen enkel dier meer. Had ik een drone boven het proefveldje laten vliegen dan had ik de fazantenhen wel gezien en haar staartveren niet afgemaaid."

Meer berichten