Foto: Feikje Breimer

We zoeken Achterhoeks wow effect

door Feikje Breimer

Techniekdag 2019 in Zelhem

De techniekdag is al vier jaar een begrip in de Achterhoek. Als een rondreizend circus doet het ieder jaar een andere plaats aan. In maart 2019 is de Bedrijven Kring Zelhem enthousiast gastheer van het evenement waarbij bedrijven en kinderen elkaar treffen. De helft van de bedrijfsplaatsen is al vergeven.

Zelhem- Ton de Groot (Polyketting) en Jack van der Aalst (Transil International) zijn enthousiast over de techniekdag. Via VNO-NCW ontvangen ondernemers en instellingen uit het westelijke deel van de Achterhoek een uitnodiging om zich van hun beste kant te laten zien.

Jong kennismaken

Jack: "Techniek is overal. Of je nu een muur metselt of computers programmeert. Op alle vlakken zijn technische mensen nodig. Door kinderen al jong met techniek te laten kennismaken zie je dat ze makkelijker kiezen voor een technische opleiding. De keus die ze maken wordt nog steeds vooral bepaald door de ouders. Die laten we op de techniekdag graag zien hoeveel plezier hun kind beleeft aan techniek. "

De medeoprichters van de Industrie Kring Zelhem (IKZ) wisten het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Achterhoek te overtuigen de techniekdag in 2019 in Zelhem te houden. Marianne te Linde is werkzaam bij het platform en verzorgt de organisatie. Marianne: "Waar overal in Nederland de aanmeldingen voor technische opleidingen achterblijven zien we dat dat in onze regio nog steeds stabiel is. Je kunt het jammer genoeg niet aantonen maar we zijn er van overtuigd dat jong kennismaken met techniek een bijdrage levert aan de studie- en beroepskeuze."

Bedrijven en instellingen hoeven van het nut al lang niet meer overtuigd te worden, ze leveren enthousiast bijdragen aan de techniekdag. Van de vijftig plekken die er zijn is de helft inmiddels al vergeven. Jack: "Natuurlijk wil je als bedrijf hier bij zijn! Het personeel van de toekomst loopt hier rond. Je kunt je gratis en voor niks profileren. Belangrijke voorwaarde voor deelname is dat je een doe-activiteit organiseert die geschikt is voor kinderen van acht tot dertien jaar. Kinderen moet je laten voelen, proeven en zien wat er in de techniek allemaal mogelijk is. Wanneer de ouders op een techniekdag zien hoeveel plezier hun kind heeft staan ze ook achter de keus van een technische studie."

De variatie in activiteiten is ieder jaar weer verrassend en omvangrijk. De belangstelling om de dag te bezoeken is net zo groot. Jaarlijks ontvangt de techniekdag zo'n vijfduizend bezoekers. Ton: "Eén van de deelnemende bedrijven is Intralox dat haar bedrijfshal beschikbaar stelt. Ruimte genoeg! Het is altijd een uitdaging om met iets leuks te komen waarbij je kinderen iets laat maken of doen en je de relatie legt met je bedrijf."

Marianne: "De variatie is gelukkig groot, op het gebied van zorg en innovatie kunnen we nog wel wat voorbeelden gebruiken."

www.techniekdag.nl

Meer berichten