Op de kerstmarkt in Zelhem worden louter kerstgerelateerde artikelen verkocht.
Op de kerstmarkt in Zelhem worden louter kerstgerelateerde artikelen verkocht. (Foto: )

'Uniek' karakter Zelhemse kerstmarkt

door Remko Alberink

De 25ste editie van de Kerstmarkt in Zelhem had vorig jaar een groot feest moeten worden, maar het liep geheel anders. Door de extreme weersomstandigheden werd het evenement namelijk afgelast. Dit jaar is de 26ste keer dat het programma geagendeerd staat. "Op de ijsbaan na, hebben we hetzelfde programma als vorig jaar aangehouden", stelt Frank Fukking namens de organisatie.

ZELHEM - "Dat besluit om geen ijsbaan te plaatsen is puur een kostentechnische aangelegenheid', zo duidt Fukking die het woord voert namens de organisatie van de kerstmarkt die in handen is van BOZ (Bedrijvig en Ondernemend Zelhem). De andere voornemens heeft de organisatie gewoon doorgevoerd, alleen een jaar later dan de bedoeling was.

Kerstgerelateerd

"Speciaal aan onze kerstmarkt is in mijn ogen dat wij louter kramen hebben met kerstgerelateerde producten. Waar je op heel veel andere markten 198 kramen tegenkomt met leren riemen en telefoonhoesjes zie je bij ons in principe alleen maar spullen die op enigerlei wijze met kerst te maken hebben. Dat maakt ons redelijk uniek in de regio. Wij hebben zondag tussen de 30 en 35 kramen, zo creëer je ook een midwintersfeer op de markt", zo meent hij.

De kerstmarkt in Zelhem wordt op de vertrouwde plaats tegenover de kerk gehouden. "Voor de kinderen hebben we dit jaar nog wel een kleurplaatactie, op deze wijze doen we toch nog iets extra's voor deze jonge doelgroep doen. Met de kleurplaat zijn door twee winnaars een tablet te winnen."

Bezoekers

De kerstmarkt in Zelhem duurt zondag 9 december van 13.00 tot 17.00 uur. "Hoeveel bezoekers ik dan verwacht? Geen flauw idee. We hebben er al eens 10.000 gehad, 15.000 ook volgens mij. Maar bij slecht weer waren het er ook wel eens zo'n 2000. Zo'n evenement is echt heel erg weersafhankelijk."

Naast de markt is de kerk in het centrum van het dorp geopend en zal een koor voor een vrolijke noot zorgen. Fukking: "Het is er gezellig, knus en ook zijn er vele versnaperingen te verkrijgen."

Locatie

Zelhem is komend weekeinde lang niet de enige locatie in de gemeente Bronckhorst waar een kerstmarkt gehouden wordt. Hieronder staan er nog enkele andere genoemd.

Kerstmarkten in Bronckhorst:
8 december: Steenderen;
9 december Baak;
9 december Kranenburg;
15 december Bronkhorst;
20 december Toldijk.

Meer berichten