Logo vizieropbronckhorst.nl


Het carbidschieten in Hummelo begint om 11.00 uur. (Eigen foto)
Het carbidschieten in Hummelo begint om 11.00 uur. (Eigen foto) (Foto: )

Carbidschieten is traditie in Hummelo

Hummelo en carbidschieten zijn op 31 december onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op de Greffelinkallee wordt dan voor de achttiende keer voor een heuse titel met carbid geschoten. Onderdelen als het weppel schieten, vangballen en vogelschieten vergen de nodige kunst en concentratie om aan punten te komen. Het best presterende team neemt de Karperbokaal mee naar huis.

HUMMELO - Organisator Henk Greven uit Hummelo vertelt in de aanloop naar het evenement hoe het carbidschieten op de Greffelinkallee is ontstaan. "Eigenlijk is het idee destijds gekopieerd uit Angerlo", bekent de Hummeloër lachend. "Ik had een makelaar uit Angerlo thuis zitten die erover vertelde. Wij vonden dat hier een geweldig idee, om aan het carbidschieten een wedstrijdelement toe te voegen. Tot die tijd schoten we maar wat in de rondte."

Dat is nu anders. Rond de twintig teams melden zich oudjaarsdag met een 40 liter-melkbus op het schietterrein. "We controleren die bussen goed, want we zijn verantwoordelijk voor de veiligheid", zo schetst Greven. "Vroeger werd een bal wel eens tweehonderd meter weggeschoten, asociaal ver."

De onderdelen leveren de benodigde punten op, die uiteindelijk mogelijk de eerste prijs, de onvolprezen Karperbokaal, op kan leveren. Ook is er een prijs voor 'ut wietste schot van de dag.'

"Nieuw dit jaar is het Weppel schieten", klinkt Greven. "Weppel is een Achterhoeks woord voor sloot. Als de deelnemers de bal in de sloot schieten, krijgen ze extra punten."

Om 11.00 uur wordt er gestart, de prijsuitreiking is vervolgens in de loop van de middag. Greven: "We trekken doorgaans veel publiek, ook uit de omgeving. De bezoekers kunnen hier mooi kijken, met een koffie of een biertje. We willen het echter wel kleinschalig houden, en zeker niet zo groot worden als bijvoorbeeld Knalbal in Halle."

De teams bestaan uit twee personen waarvan er minimaal binding heeft met Hummelo. "Wat leuk is, is dat we dit jaar ook teams met jongeren en damesteams hebben", legt Greven uit.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten