Kim en Laurens voor hun houten huis in Toldijk. "We verlangden naar meer regelmaat en rust in ons leven." (foto: Ceciel Bremer)
Kim en Laurens voor hun houten huis in Toldijk. "We verlangden naar meer regelmaat en rust in ons leven." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Leven met het ritme van de dag

door Ceciel Bremer

Herboren in Toldijk

"Leven in een eengezinswoning in Vlaardingen paste niet meer bij ons. We wilden meer ruimte, meer groen en een energieneutraal huis. Voor elke boom die voor de bouw van ons huis is gekapt, worden er 14 nieuwe bomen geplant."

TOLDIJK - Het zaadje voor hun plannen om in een houten en energieneutraal huis te wonen in een groene omgeving, werd eigenlijk al in 2014 geplant, vertellen Toldijkers Kim en Laurens. "Ik liep toen al twee jaar rond met uiteenlopende klachten en kreeg uiteindelijk de diagnose: de ziekte van Bechterew. Een aandoening waarbij de gewrichten van het bekken en de wervelkolom gaan ontsteken. Ik was militair sportinstructeur, was dus dagelijks flink in beweging, en ineens kon ik niks meer. Dat hakte er flink in", vertelt Kim vanuit hun yurt die als tijdelijk onderkomen dient. Ze kreeg na de diagnose veel medicijnen maar wilde daar helemaal niet afhankelijk van zijn en stortte zich op studies over ziekte en voeding en volgde zelfs een opleiding tot orthomoleculair epigenetisch therapeut. "Toen ik mijn voedingspatroon aanpaste, voelde ik al na een paar weken verbetering. Ik kon me beter bewegen en had geen ontstekingen meer. Inmiddels slik ik geen medicijnen meer en heb ik geen klachten meer als ik op tijd mijn rust neem." Het drukke leven van Kim en Laurens - beiden werkten voor Defensie - ging hun hierdoor en door de geboorte van hun zoon steeds meer tegenstaan. "Ik had vroeger mijn focus volledig op sporten. Door mijn ziekte kijk ik daar nu anders tegenaan. We verlangden naar meer regelmaat en rust in ons leven. Ik had het gevoel dat ik mijn lichaam had opgeruimd en had ontdaan van alle ontstekingen, nu moest ons huis worden opgeruimd."

Minimalistisch

Het Vlaardingse stel verkocht hun huis en zocht een woning binnen een uur rijden van Utrecht waar Laurens inmiddels een kantoorbaan had gekregen. Laurens: "We zagen dit perceel aan de Hoogstraat te koop. Er stond een vervallen schuur, meer was er niet. Een heerlijk rustige plek. We hebben een paar maanden op een camping in de buurt gewoond om ondertussen de vergunningen te regelen." Kim vult hem aan: "We willen graag zo minimalistisch mogelijk leven. Eigenlijk heb je helemaal niet veel nodig. Het liefst zouden we permanent in een yurt willen wonen. De lichtkoepel bovenin dwingt je te leven met het ritme van de dag. Dat past bij ons. Maar wonen in een yurt mag hier helaas niet. Nu wonen we er tijdelijk en bouwen we een houten huis met hout uit Finland. Het wordt volledig energieneutraal met een warmtepomp en zonnepanelen op het dak. Het huis wordt zowel op het dak als in de wanden geïsoleerd met cellulose, een natuurlijk product." In februari wordt de woning casco opgeleverd. De Toldijkse die tegenwoordig workshops en inspiratiesessies geeft over voeding en met een foodtruck op festivals gezonde voeding aanbiedt, kan niet wachten tot het zover is. "Deze leefstijl past bij ons."

Meer berichten