Logo vizieropbronckhorst.nl


Foto: Feikje Breimer

'Als Obama een boek kan schrijven, dan kun jij het ook'

door Feikje Breimer

"Uiteindelijk draait het altijd om mensen met een passie. Een passie voor reizen, koken met groentes of het opzetten van een bedrijf. Er is niets mooiers dan die passie te delen door er een boek over te schrijven. Bij Het Boekenschap zorgen wij ervoor dat dat boek er ook komt."

Zelhem- Maarten Beernink krijgt dagelijks manuscripten toegestuurd en geeft wekelijks een nieuw boek uit. Tien jaar geleden nam de toenmalige burgemeester van Amsterdam Job Cohen het eerste exemplaar van de eerste uitgave in ontvangst; 'De laatste dagen van Nieuw-Amsterdam.'

Eigen beheer

Maarten: "Bij Het Boekenschap werk ik met een team van zes mensen aan het uitgeven van boeken in eigen beheer. We bieden de kwaliteit van een uitgever zonder de nadelen van de meeste uitgevers. Wanneer een uitgever jouw boek wil uitgeven en daarvoor ook de kosten op zich neemt, bepaalt de uitgever de vormgeving, de publiciteit en de eindredactie. Het Boekenschap werkt met extreem goede tekstcorrectors, de beste vormgevers en de meest geschikte drukkers. Onze boeken spreken aan omdat aan alle details gedacht is."
Maarten staat op en loopt naar één van de gevulde boekenkasten en pakt daar het boek Groenten van Roos uit. "De passie van Roos is koken, ze heeft een restaurant in Sittard. Ze had al haar recepten verzameld en foto's van de gerechten gemaakt. Door een professionele fotograaf de foto's opnieuw te laten maken en de tekst te redigeren til je het boek op een hoger niveau. Iedere auteur heeft de drang om een verhaal te vertellen. Soms als nalatenschap, soms om kennis te delen. Je kunt de lezer verder brengen met je boek of herkenning oproepen."
Het Boekenschap is gevestigd in de voormalige school van het buurtschap de Wittebrink bij Zelhem. In het ruim honderd jaar oude gebouw bevinden zich drie klaslokalen en een keuken. Maarten: "We ontvangen hier auteurs uit Antwerpen, Amsterdam en de Achterhoek. De meesten voelen zich hier direct thuis, er gaat rust uit van deze streek en van de locatie. Inmiddels is Het Boekenschap gespecialiseerd in non-fictie, dat past goed bij ons. Ik adviseer auteurs om zoveel mogelijk te delen en te zaaien, uiteindelijk geeft dat resultaat. Vaak denken mensen dat ze geen tijd hebben om een boek te schrijven. Maar als het Obama lukt dan lukt het met onze hulp jou ook!"