Foto:

Rijdend door sneeuw, in de ScanCovery Trial

De ScanCovery Trial is een behendigheidsrit naar de Noordkaap en terug. Met de auto 7000 kilometer onderweg, over asfalt, water, sneeuw en ijs. Het duo Theo Wenting (44) en Jaap Bakker (52) reed recent mee, een retourtje Noordkaap in negen dagen.

DOETINCHEM/ZELHEM - "Eigenlijk kennen wij elkaar via onze vrouwen, dat zijn vriendinnen", zo legt ICT-er Bakker uit. Met automobielbedrijf-eigenaar Theo Wenting startte hij recent in de negende ScanCovery Trial. "Het is een rit waarin je van coördinaat naar coördinaat rijdt, en je daarbij houdt aan de geldende verkeersregels", legt Wenting uit.

Zweden

"De eerste etappe reden we 28 uur aan een stuk, zaten we vanaf startplaats Haaksbergen ineens ergens middenin Zweden", legt Wenting uit. Te snel rijden onderweg levert strafpunten op, te langzaam rijden of via een afwijkende route ook. In Scandinavië, werd er voornamelijk op besneeuwde wegen gereden. Bakker: "We hebben gelijk gezegd dat we zouden genieten deze reis en ons niet blind zouden staren op strafpunten of de opdrachten onderweg. Er zijn twee klassementen, een expertklasse en toerklasse. "
Onderweg genoot het duo van de winterse omstandigheden en werden vele onderwerpen besproken. Bij diverse stops, opgenomen in de route, werden activiteiten voor de deelnemers van de 88 teams gehouden.

IJsvissen

Zo passeren tijdens het interview foto's van ijsvissen en het rijden met sneeuwscooters de revue, als het duo een mooie serie foto's laat zien. "Soms lag een coördinaat op drie kilometer van het hotel, en had de organisatie ons helemaal voor de gek."
Aan alles is te merken dat de expeditie de moeite meer dan waard is geweest, en ondertussen is ook het goede doel flink gespekt met een mooie bijdrage. "Het was elke keer weer wachten wat de organisatie voor de deelnemers in petto had", stelt Wenting: "Het afsluitende feest op de laatste avond was bijvoorbeeld op de boot van Oslo naar Kiel. Dat wisten wij ook niet van tevoren."

Jubileumeditie 2020

Voor 2020 heeft de in Zelhem woonachtige Wenting de inschrijving al gedaan. "Het is een speciale editie, het tweede lustrum wordt gevierd en er is ook een uitstapje per vliegtuig naar IJsland. Of Bakker dan weer naast hem zit, is nog de vraag.
De Doetinchemmer: "Ik heb genoten, ik vond de reis ook mooier dan twee jaar geleden, maar dit soort trips moeten ook niet te gewoon worden."

Meer berichten