Foto: Feikje Breimer

Houten klomp inzetten als glazen bol

door Feikje Breimer

Ideeënavond Keijenborg

"Er is al klompennat, klompenbrood en er zijn klompenpannenkoeken. Allemaal bedacht als herinnering aan het verleden. Nu willen we op 19 februari de koppen bij elkaar steken om de stap naar de toekomst te zetten. Bennie Jolink trapt de avond af. Op klompen!"

Keijenborg- "Hoe kunnen we de activiteiten van 'Psst de Klompenmakers zijn terug' inzetten voor de toekomstige leefbaarheid van Keijenborg en het buitengebied? Er is een Europese subsidie via LEADER beschikbaar voor projecten met uitvoerbare plannen." Anton van Ingen presenteerde met enkele leden van het TPHK het klompenmakersproject aan een twaalf-koppige jury en kreeg groen licht om door te gaan.

Anton: "We roepen iedereen die zich bij Keijenborg en het Hengelse Gooi betrokken voelt op om op dinsdagavond 19 februari naar Keijenborg te komen. We hebben ook middelbare scholen in de omgeving gevraagd met ideeën te komen. Hoe meer mensen meedenken hoe groter de kans dat we iets ontwikkelen dat bijdraagt aan het welzijn van de bewoners van Keijenborg. "Wat maakt Keijenborg en het Hengelse Gooi tot een aantrekkelijk gebied? Waarom willen mensen hier wonen en wat maakt dat ze dit gebied als toerist willen bezoeken? In 2016 kwam het Toeristisch Platform Keijenborg en Hengelo op het idee om de rijke klompenhistorie van Keijenborg en omgeving weer tot leven te wekken. Jan Jansen is voorzitter van het platform en legt uit dat er de afgelopen twee jaar al veel is opgezet. "Onder de naam 'Psst de Klompenmakers zijn terug' zijn er toepasselijke producten en activiteiten bedacht. Bakker Sloot bakt inmiddels klompenbrood, bij Coens Pannenkoekenhuis kun je klompenpannenkoeken eten, er is een fietstocht langs historische klompenmakerslocaties en de cursussen om handmatig klompen te maken zijn razend populair. Daar zijn we heel tevreden over. Nu willen we de stap naar de toekomst zetten."

Gilde

In een voormalig winkelpand aan de Sint Janstraat heeft het Keijenborge klompenmakersgilde van Laurens Pape tijdelijk onderdak gevonden. In de etalage liggen klompen en een berg spaanders en krullen. In de winkelruimte staat de tachtigjarige Jan Lenderink zijn eerste paar klompen te snijden. Dit is de plek waar de klompenmakerscursussen worden gegeven. Laurens: "Klompen zijn duurzaam en veilig. Maar hoe maken we de stap maken naar de toekomst? Wat kun je bedenken om de leefbaarheid van het platteland te versterken? Vraag je mode-ontwerpers een nieuwe moderne schoen met hout te maken? Of zoek je het in een project met kunst? Welke ideeën zijn er bij de mensen zelf? Dat willen we echt graag weten!"

Iedereen met ideeën is welkom op 19 februari in Coens Tapperij aan de Sint Janstraat. Inloop vanaf 19.30 uur en bezichtiging klompenmakerswerkplaats. Aftrap door Bennie Jolink om 20.00 uur. Wie op de origineelste klompen komt, krijgt een prijs. Meer info: info@tphk.nl

Meer berichten