Piet met twee winterkabeljauwen uit de Noordzee. Piet: "Ik zorg voor goede vis!" (foto: Feikje Breimer)
Piet met twee winterkabeljauwen uit de Noordzee. Piet: "Ik zorg voor goede vis!" (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Vis is superfood uit de natuur bomvol goede dingen

door Feikje Breimer

"Vis is zo'n mooi product! Het is veelzijdig, delicaat en smaakvol en bovendien veel gezonder dan vlees. Zelf eet ik vier of vijf keer in de week vis. Mijn favoriet is een broodjes haring of een gebakken vis."

Hengelo- Piet de Visboer heet eigenlijk Piet van den Akker, maar op zijn viskraam prijkt de naam waaronder iedere visliefhebber uit de gemeente Bronckhorst hem kent. Wie verse vis wil eten, haalt dat bij Piet de Visboer.

Mooie olie

Piet zit al achttien jaar in de vis, de laatste vijf jaar met zijn eigen kraam. Zijn vaste klanten melden zich vaak af wanneer ze een dag overslaan. Piet: "Je moet verse vis verkopen en mooie olie gebruiken voor de gebakken vis. Anders komen de mensen niet meer terug. Elke dag gaat er veertig liter nieuwe plantaardige visbakolie door. Als ik op een nieuwe plek sta, doe ik wat ik altijd doe. Zorgen dat de vis goed is. Klanten bespreken dat op de eerste de beste verjaardag en zo krijg ik het steeds drukker."
Het is 10.00 uur op woensdagochtend. Op het plein voor de Remigiuskerk in Hengelo staat Piets viskraam. Het eerst appje met een bestelling verschijnt op het scherm van zijn mobiel. 'Meneer, mag ik 2 broodjes haring, 1 broodje garnalen en 1 portie kibbeling. Graag om half 1 ophalen.'

Piet lacht; "Zo gaat het de hele dag. Ik heb veel vaste klanten, sommigen komen iedere week gebakken vis halen, anderen variëren meer. Ik heb zalm, makreel, zalmwraps en zoals vandaag twee prachtige winterkabeljauwen uit de Noordzee. Vis zit vol goede dingen; makreel zit vol met gezonde vetten, daar kunnen geen pillen tegenop. Ik verkoop alleen vis met het MSC-keurmerk, verantwoord gevangen vis. Ik ben actief op Facebook en heb ruim tweeduizend volgers. Via app en privé-berichten op Facebook krijg ik bestellingen binnen. Laatst vroeg iemand veertig gevacumeerde haringen voor een feestje in Duitsland. Als ik dat een dag van tevoren weet, ligt het de volgende ochtend klaar."
De werkdagen van Piet beginnen om 05.00 uur 's morgens en vaak is hij pas om 22.00 uur klaar. Midden in de nacht krijgt hij de vis uit Spakenburg geleverd. De late werkuren vindt hij het enige nadeel van zijn vak.Desondanks zegt Piet: "Als ik met mijn viskraam terug naar huis rij en ik zie die kantoorgebouwen waar mensen werken, dan denk ik bij mijzelf; 'ik heb het mooiste beroep van de wereld!'"

Meer berichten