Foto: Feikje Breimer

Op Lettinkpad van ergens naar nergens

door Feikje Breimer

Vrijwilligers onderhouden paden

"We maken er geen park van, we willen dat mensen op een natuurlijke manier kunnen wandelen. We werken met vrijwilligers aan het behoud van de wandelpaden zoals het Boelekeerlspad, het Schoolpad en het Lettinkpad."

Zelhem- De Jolinkdijk in Zelhem is spekglad, een dun laagje sneeuw ligt op de kale takken van de bomen in het bos. Er ligt een berg zand tegenover de parkeerplaats van het Boelekeerlspad. Tegenover de parkeerplaats loopt het Lettinkpad langs de Heidehoekse Vloed. In de verte klinkt gebrom van een graafmachine, ondanks de kou en de sneeuw zijn vrijwilligers bezig met het onderhoud van het Lettinkpad.

Verbindingspad

Tonnie Klein Lebbink staat aan de ene kant van een bak met zand en Henk Wilmink staat aan de andere kant. Tonnie: "Het Lettinkpad is ongetwijfeld een verbindingspad geweest. Inmiddels loopt het van ergens naar nergens, maar ooit liepen de inwoners van deze streek over dit pad naar de kerk. Het Lettinkpad hebben we in 2013 hersteld en na vijf jaar is de toplaag aan onderhoud toe. Dat redden we niet met alleen de inzet van vrijwilligers. Met subsidie van de gemeente Bronckhorst en SBNL Natuurfonds kunnen we voor werkzaamheden aan het Lettinkpad en het Schoolpad een aannemer inhuren."

Henk de Graaf van Firma Schoneveld uit Harfsen heeft twee dagen eerder de bovenste laag van het pad geschaafd en met de kieper afgevoerd. Langs het pad heeft hij een draad gespannen waarlangs de nieuwe toplaag van het pad komt. Vrijwilligers Tonnie en Henk staan met hun schep klaar om alles bij te werken. Tonnie: "We willen kwaliteit leveren, we werken daarom het liefst bij droog weer. Het pad bestaat uit 'Achterhoeks Padvast' een fijn soort gemalen grind dat aan zand doet denken maar vaster is en heel comfortabel voor fietsers en wandelaars." Vrijwilligster Jannie Klein Lebbink is net gearriveerd met verse koffie; tijd voor een pauze. De drie vrijwilligers zijn het roerend eens over de aantrekkelijke kanten van dit vrijwilligerswerk. Henk: "Heerlijk buiten in de natuur actief zijn! Vanochtend hebben we nog vier reeën gezien en in de wei naast het bos waren vijf hazen aan het baltsen." Jannie vult aan: "Er leeft hier veel wild, maar ik zag gistermiddag dat hier de heidelucifer groeit en rendiermos." Tonnie: "In de zomer klepelen we maandelijks de randen van alle paden zodat ze niet overgroeid raken. Dat doen we met eigen materiaal. Wanneer je dan zo bezig bent in de natuur is dat genieten." Zowel lokale bewoners als toeristen maken graag gebruik van de goed onderhouden paden. Het Boelekeerlspad is voorzien van routepaaltjes.

Wanneer in het gebied boompjes weggetrokken moeten worden assisteren de vrijwilligers van IVN en Staatsbosbeheer. Toch kan de padenploeg nieuwe vrijwilligers gebruiken die helpen bij het onderhoud. Wie mee wil helpen, meldt zich via info@boelekeerlspad.nl Het pad heeft een eigen website met meer informatie.

www.boelekeerlspad.nl

Meer berichten