Foto:

Samen door de hel is veel leuker

Steenderen - Miriam Klein Lenderink startte een workout challenge en kreeg enthousiaste reacties. "Het is niet mijn bedoeling om deelnemers alleen maar veel te laten sporten. Het is een combinatie van bewust worden van wat je eet en wat je doet."

door Ceciel Bremer

Miriam Klein Lenderink danst al vanaf haar zesde. "Toen ik vijftien was, liep ik stage op een sportschool in Vorden. Ik had best een grote mond en zei dat ik ook best wel kon lesgeven. Ze hebben me toen in het diepe gegooid. Een mooie ervaring. Sindsdien wist ik dat ik een eigen dansschool wilde." De 29-jarige Toldijkse volgde een dansopleiding en runt sinds twee jaar haar eigen dansschool. "Ja, dat is een droom die is uitgekomen. Ik geef nu sportles, dansles en ben freelance dansdocent op middelbare scholen, geef workshops voor volwassenen en bij kinderfeestjes." In De Kei in Steenderen vond Miriam een geschikte locatie voor haar lessen total body workout - "kracht- en conditietraining, in groepsverband werk je zo één, twee of drie keer per week aan je hele lijf"- en haar hiphopdanslessen. "Die geef ik aan kinderen en jongeren van 5 tot en met 23 jaar. Lekker bewegen op muziek, voor de jongsten op een hele speelse manier."

Eigen voedingsplan

Maar daarnaast startte Miriam vorig jaar ook met een zogenaamde workout challenge. "Ik wilde zelf bewuster eten en bewegen. En ik merkte dat anderen daarover enthousiast raakten toen ik erover vertelde. Toen bedacht ik dat het inderdaad leuker is om dat samen te doen. Afvallen lukt meestal nog wel maar dat volhouden is moeilijk alleen. Je gaat eerst door een hel en als je dat samen doet, is het opeens een stuk leuker." De dansdocente prikte een startdatum en werkte samen met de deelnemers aan acht weken bewuster eten en bewegen. Op maandag 18 februari start ze een nieuwe workout challenge. "Iedereen vanaf 18 jaar die mee wil doen, kan zich aanmelden. De een wil werken aan zijn conditie, de ander wil een paar kilo's kwijt en weer een ander wil dat allebei. Het kan allemaal want iedereen doet mee in zijn eigen tempo. Voordat we starten, voer ik eerst een intakegesprek om je te meten en te wegen en te horen wat je wil bereiken. Daarna vraag ik wat je eet, wat je wel en niet lekker vindt, of je een allergie hebt. Op basis daarvan stel ik een persoonlijk voedingsplan op. Dat is natuurlijk voor iedereen anders; het voedingsplan moet bij je passen en het moet makkelijk vol te houden zijn om het een kans van slagen te geven. Vaak doet het hele gezin wel mee, hoor ik terug. In groepsverband sporten we elke week op muziek, kracht- en conditietraining. De een sport één keer in de week mee, de ander twee of drie keer. Dat bepaal je allemaal zelf. Tussentijds volgt nog een evaluatie en na acht weken een eindgesprek. Weet je, ik geef je de handvatten en begeleid je maar de rest moet je zelf doen en in je eigen tempo. Maar als je het samen doet, sleep je elkaar er doorheen. En daarnaast is het samen gewoon veel gezelliger", lacht Miriam.

urbandancelab.nl

Meer berichten