Foto: Feikje Breimer

Ondernemer van de week: Jacolien Langwerden

Vorden - Als baby kroop Jacolien Langwerden al over het erf van Hoeve 'Kroep An'. Iedere vakantie stond de caravan van haar ouders op één van de vijf plekken die oom Piet en tante Riek op het erf beschikbaar stelden. Nu woont ze op de Hoeve in Vorden en runt ze een camping met dertig plaatsen en twee appartementen.

door Feikje Breimer

Jacolien maait zelf het gras op de camping. Op haar zitmaaier is ze twee uur bezig, of langer. Jacolien: "Onze gasten houden ervan even een praatje te maken. De één biedt je een drankje aan, de volgende heeft een vraag. Daar neem ik graag de tijd voor. Je hoort een heleboel verhalen! De familie Bos en familie Westra uit Friesland komen hier al vanaf het begin. Al achttien jaar vragen ze om plek één vlakbij de ingang. We krijgen trouwens veel gasten uit Friesland en al onze gasten fietsen graag door de bossen. Ik heb zelf fietsroutes samengesteld en routes die de knooppunten volgen. Het bos is elke dag weer anders vertellen ze mij dan."
Jacolien leerde haar man Jan kennen tijdens de jaarlijkse kermis in Vorden. Twee jaar lang onderhielden ze een weekendrelatie en reden ze op en neer tussen de woonplaats van Jacolien in Brabant en de Achterhoek. In 1997 zijn Jan en Jacolien op de boerderij gaan wonen bij Piet en Riek Vliem. Na een paar jaar namen ze met elkaar het besluit; Jacolien en Jan namen de camping over. Jacolien: "Ik weet nog dat ik als kind stond te douchen naast de melktank. We hebben na de overname een mooi toilet- en douchegebouw geplaatst. Een schoon toiletgebouw is erg belangrijk. Ik controleer het zeker drie keer op een dag, maar tijdens drukke dagen zoals Hemelvaart ben ik er zeker vijf keer. Even een los toiletpapiertje opruimen!"
Regelmatig organiseert Jacolien in het seizoen een ronde klootschieten. Na afloop is er voor iedereen koffie en koek. De afgelopen zomer was de temperatuur zo hoog dat ze het grasveld onder water spoten. Jacolien: "Dat was geweldig! Mensen van in de zestig sprongen op blote voeten rond. Ik geniet van dit werk. De gasten zijn vrolijk en als de zon niet schijnt dan ben ik het zonnetje zeg ik altijd. Thuis zitten mensen binnen, hier heb je vrij zicht en de hele dag aanspraak. Gasten vroegen steeds of we iets verhuurden voor familie die langs wilde komen. Daarom hebben we onlangs twee appartementen gebouwd; 'Veul oe thuus' en 'Kom achterumme', de gasten bedachten de namen. Mooi hé?"

Meer berichten