Foto:

IVN start Natuurcursus 2019

Halle - Als Jannies vader haar vroeger een kever liet zien, vertelde hij er altijd bij wat het was; een loopkever of een lieveheersbeestje. Ze was vijf jaar oud toen ze uitgebloeid muskuskruid zag en dacht; 'Weer te laat om het bloeiend te zien.' Inmiddels is ze ruim dertig jaar natuurgids via het IVN. Samen met de gidsen van vier regiowerkgroepen deelt ze dit voorjaar haar kennis tijdens de Natuurcursus 2019.

door Feikje Breimer

Halle- Jannie Klein Lebbink bukt en schuift met haar hand wat gevallen blad aan de kant. "Zie je het dons bij de aanzet van de steel? Deze paddenstoel is een donsvoet. O, kijk! Daarnaast zie je het geweizwammetje. Dat groeit op dood hout." Wie met Jannie of één van de andere natuurgidsen van IVN een wandeling maakt, ziet meer en leert meer dan wanneer je alleen op pad zou gaan.

Insectenles

Voor de Natuurcursus 2019 is een vaste structuur. Jannie: "Tijdens de insectenles proberen we ons zoveel mogelijk op insecten te richten bij de excursie. De zoogdieren en de vogels hebben ook hun eigen avond en excursie. We houden ook rekening met de periode waarin we de excursies plannen. De eerste cursus in de regio Graafschap eind maart gaat over geologie en het landschap. Dan zitten er nog geen bladeren aan de bomen en kun je tijdens de excursie de oude uitspoeling van de Rijndelta bij Hummelo nog zien."

De vogelexcursie op 20 april is in het Besselderbos bij Halle. Jannie: "Dit gebied is opnieuw ingericht vlak na de eeuwwisseling. Het was halverwege de vorige eeuw pas ontgonnen. Het unieke aan dit gebied is dat er nog mensen waren die konden vertellen hoe het er uitzag voor de ontginning. Dankzij die informatie is bijvoorbeeld besloten de jeneverbesstruiken weer aan te planten. In één struik zit regelmatig een bosuil, we hebben hem tijdens een excursie weleens zien vliegen." Jannie staat stil bij een flinke hoeveelheid veren op de grond. Jannie: "Dit noemen we een PD, plaats delict; wie heeft deze duif gevangen? Aan de manier waarop de veren zijn afgesneden kun je zien dat het een vos was."

Meer berichten