Foto: Feikje Breimer

Liselore Geurts: vrijwilliger Zorg 2018

Hengelo - Ruim veertien jaar geleden stond het leven van Liselore Geurts op zijn kop. Behalve de diagnose MS kreeg ze ook te horen dat er een tumor in haar hoofd zat. Een volledige baan is niet mogelijk, Liselore richt zich op de mogelijkheden die er nog wel zijn zoals vrijwilligerswerk.

door Feikje Breimer

Vlak voor kerst kreeg Liselore een telefoontje; ze was vrijwilliger van het jaar 2018 in de categorie Zorg van de gemeente Bronckhorst. Liselore: "Ik ben liever de stille kracht op de achtergrond en hoefde eigenlijk geen aandacht. Maar vervolgens realiseerde ik mij hoeveel mensen hiermee bezig waren geweest, dat vond ik een hele eer."

Syrische vluchtelingen

De lijst werkzaamheden die Liselore als vrijwilligster heeft verricht is lang. Van hand- en spandiensten voor de zwemvierdaagse, hulp bij de wandelvierdaagse, lid van de cliëntenraad van het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem tot secretaris van de Stichting Binnensport Hengelo-Keijenborg. Liselore deed het of doet het. Twee Syrische gezinnen waren aanwezig bij de uitreiking van de vrijwilligersprijs aan Liselore, vanwege het vrijwilligerswerk voor vluchtelingen dat ze sinds 2016 doet. En dan zijn er nog de lotgenoten met dezelfde aandoening. Liselore: "Bij de onderzoeken die werden gedaan naar mijn ziekte MS bleek dat ik door de bloedziekte Histiocytose een tumor had gekregen. Histiocytose kenmerkt zich door een woekering van Langerhanscellen die zich tot tumor ontwikkelen. Het is een ziekte die vooral bij kinderen voorkomt en zeldzaam is bij volwassenen. Herkenning en begrip van iemand die weet waar je het over hebt is belangrijk. Ik mail en bel heel wat af met lotgenoten en begeleid de lotgenotengesprekken tijdens de jaarlijkse contactdag."

Toeloop

In de periode dat Nederland in 2016 een grote toeloop aan vluchtelingen kreeg, organiseerde de gemeente Bronckhorst een informatie-avond voor vrijwilligers. Liselore begeleidt sindsdien via stichting Vluchtelingenwerk acht gezinnen uit Syrië in de gemeente Bronckhorst.

Liselore: "Uit ervaring weet ik wat het met je doet wanneer je wereld ondersteboven staat. Ik ben positief ingesteld en zie altijd wel een lichtpuntje. Ik verzorg één keer per week het spreekuur voor vluchtelingen bij de gemeente. Iedere week is er wel iets waardoor ik denk. 'Hoe zullen we dit nu eens oplossen?' Zelfs wanneer je Nederlander bent en kunt lezen, zijn de brieven van instanties vaak lastig te begrijpen. Ik ben onder de indruk van de inzet van de mensen om het Nederlands te leren en contact te krijgen met Nederlanders. Sommigen plakken hun hele huis vol met post-it briefjes met Nederlandse woorden die ze aan het leren zijn. Iedereen zou kunnen helpen door eens kennis te maken met vluchtelingen. Door mijn MS heb ik een laag energieniveau, gelukkig kan ik mijn tijd zelf indelen. Het vrijwilligerswerk kost mij wel energie, maar ik krijg er meer energie voor terug!"

Meer berichten