Anja Straatman exposeert dit kwartaal in het gemeentehuis. "Bij alles wat ik zie, denk ik wel: zou ik dat kunnen schilderen?" (foto: Ceciel Bremer)
Anja Straatman exposeert dit kwartaal in het gemeentehuis. "Bij alles wat ik zie, denk ik wel: zou ik dat kunnen schilderen?" (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Ik sta lang bij de groenteboer

door Ceciel Bremer

Kunstenares: Anja Straatman

"Mijn panelen maak ik zelf. Dat is leuk en goedkoper. Ik laat masonite op maat maken en in de zomer behandel ik het buiten in de tuin met gips. Ongeveer 10 lagen gaan erop, dan fijn schuren en klaar. Zo kan ik de hele winter weer vooruit."

DREMPT - Toen vrienden en familieleden vroegen wanneer Anja Straatman weer eens wat werk tentoonstelde, besloot ze zich aan te melden voor de expositie in het gemeentehuis. Tot haar verbazing werd ze uitgekozen om daar dit kwartaal te exposeren. Het schilderwerk van de Dremptse bestaat uit stillevens, want: "Die zijn bijzonder leuk om naar te kijken en het is ook een uitdaging om een mooie compositie te maken. Ik ben nu bezig met een zilverkleurig dienblad met daarop een zilverkleurige thermoskan, twee glazen met thee en biscuitjes. Alles weerspiegelt in het zilver van de thermoskan en het dienblad. Dat biedt uitdaging. Ik bedenk ook elke keer weer een moeilijk project voor mezelf", lacht Anja. De kunstenares heeft een voorliefde voor het schilderen van eetbare dingen en staat gemiddeld ook lang bij de groenteboer, zegt ze zelf: "Bij alles wat ik zie, denk ik wel: zou ik dat kunnen schilderen? Bij de groenteboer kijk ik net wat langer naar een aardappel of een vrucht om hem levensecht te kunnen schilderen. Mijn werk moet zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid komen; dat je al het lekkers zo wilt pakken." De Dremptse kunstenares schildert vaak series om het onderwerp beter te doorgronden. Zo schilderde ze niet alleen gekookte eieren, maar ook een ei in een eierdop, een gebakken ei en eieren in een eierdoos. "Een ei is lastig schilderen; als je het ovaal niet goed hebt, is het geen ei meer."

Vooruitgang

Als kind tekende Anja al graag en op de middelbare school vond ze tekenen het leukste vak. "Leuker zelfs dan Duits", vertelt de geboren Arnhemse die als beëdigd vertaler Duits haar brood verdient. "Ik heb mijn hele leven wel veel getekend en als ik zin en tijd had ook cursussen gevolgd. Sinds een paar jaar heb ik wekelijks les van Marius van Dokkum. Hij staat bekend om zijn humoristische schilderijen en heeft een eigen museum in Harderwijk. In een groep van maximaal 8 personen hebben we les. Ik leer er veel. Hoe je een mooie compositie maakt bijvoorbeeld. Als ik daar eenmaal tevreden over ben, maak ik er een foto van. En vanaf die foto begin ik te schilderen. Dan is mijn uitgangspunt, het beeld en het licht, altijd hetzelfde. Ik wil dat mijn werk steeds beter wordt. Als ik terugkijk naar mijn eerdere werk, dan boek ik gelukkig wel vooruitgang", concludeert ze zelf. Elke maandagavond schildert Anja tijdens de les en elke zondag reserveert ze voor het schilderen. Gemiddeld werkt ze 25 uur aan een schilderij. "Ik vind het leuk en het is ontspannend. En tijdens het schilderen of tijdens het boodschappen doen, bedenk ik alweer wat ik hierna ga schilderen."
De expositie 'Stillevens' van Anja Straatman is nog tot en met zondag 31 maart te zien in het gemeentehuis van Bronckhorst.

Meer berichten