Foto: Feikje Breimer

Vijftig jaar komedie voor volle zalen

door Feikje Breimer

Jubileumvoorstelling HTV

Je wint in de loterij en cruise, maar je bent net verliefd en de prijs is maar voor één persoon. Wat doe je dan? Je probeert iemand anders geruisloos het lot in handen te spelen. Als de volgende winnaar bang blijkt te zijn voor water loopt vervolgens alles behoorlijk uit de hand. En zo hoort het ook in een plattelandskomedie in drie bedrijven.

Hengelo- 'Op de woelige baren' is een plattelandskomedie die de toneelspelers van de Hengelose Toneel Vereniging (HTV) in het Achterhoeks op de planken brengen. De voorstelling heeft een feestelijk tintje vanwege het vijftig jarig bestaan van de toneelvereniging.

Jaarlijkse komedie

Wat in 1969 begon als een leuke avond voor de leden van de Bond van Staatspensionering (voorloper ANBO) is uitgegroeid tot een enthousiaste groep amateurtoneelspelers. Jaarlijks verzorgen ze een klucht of komedie waarvan de uitvoering plaats vindt in ontmoetingscentrum 'Ons Huis', alle oefenavonden zijn in de grote zaal van hotel Leemreis.
Henk Boers (agent) zit met zijn politiepet op al volledig in zijn rol. Vol overgave sluit hij tijdens de oefenavond tegenspeler Henk Wentink (Geert, zuipmaatje) in de boeien. Daar waar André Groot Wassink (stagair Jochem) even de tekst kwijt is souffleert Anita Roenhorst soepel de tekst en spelen de acteurs één van de slotscenes uit het stuk.

Enthousiasme

Diny van Campen (Trijn) speelt al vijftig jaar trouw mee, Babbet van der Wal (dochter Anna) is twee jaar geleden aangesloten bij de vereniging. Babbet: "De meeste acteurs spelen in meerdere verenigingen mee. Ik speel ook bij toneelvereniging De Heide uit Halle, ze hadden bij HTV nog een jonge vrouw nodig en dat was ik. Er is nog plek voor nieuwe acteurs. Je hoeft helemaal geen ervaring te hebben, het gaat om het enthousiasme." Anita is penningmeester van HTV en speelde ooit Marilyn Monroe. "Het is heerlijk om helemaal iemand anders te zijn. Er zijn ook neutralere rollen natuurlijk en niet iedereen kan een hoofdrol spelen." Voor Henk zit het plezier van het toneel in het optreden. "Plezier geven aan mensen tijdens een avond uit, dat vind ik prachtig. Mensen waarderen het dat we in het Achterhoeks spelen. Iemand gaf mij ooit een mooi compliment; 'Ik verstond er niet veel van maar ik vond het prachtig!' We zoeken een toneelstuk uit naar het aantal mensen dat we op dat moment bij de vereniging hebben." Babbet: "Wat ik bijzonder vind aan toneelspelen is dat je met elkaar in een paar maanden aan een voorstelling werkt." Henk vult aan: "We doen alles zelf, we maken met elkaar de coulissen, we schilderen en behangen. Maar het mooie is; we zijn altijd uitverkocht!"
Voorstellingen 8 en 9 maart 20.00 uur en 10 maart 14.00 uur. Kaartjes 6 euro. Kaartje met buffet op zondag 30 euro. Reserveer via Henk Woerts 06 55393350 en 'Ons Huis'. Mail: toneelvereniging-htv@outlook.com

hengelose-toneel-vereniging.nl

Meer berichten