Foto: Feikje Breimer

Verschralen voor zwam en orchidee

door Feikje Breimer

Nieuwe vrijwilligers welkom

"De koek en de koffie regelen we zelf. Staatsbosbeheer zorgt voor de kettingzaag, de kleding en deze bouwkeet. Die hoort bij de Heidehoekse vloed; het terrein dat we met een groep vrijwilligers voor Staatsbosbeheer beheren."

Halle- Drie weken geleden haalde Han van Amersfoort zijn certificaat 'kettingzagen 1' en nu staat hij tussen vijf andere vrijwilligers omgewaaide bomen in stukken te zagen. Han Menkhorst legt uit dat het werken met de kettingzaag vrij uitzonderlijk is. "We werken veel vaker met handzagen, maar voor dit werk is het fijn dat Han zijn certificaat heeft gehaald. Vandaag zijn we met zes man aan het werk, iedere week zijn we op een andere werkdag actief in dit gebied."

Eigen inbreng

Fred Midden begon als zoveel vrijwilligers na zijn pensionering met de natuurwerkzaamheden in het natuurgebied bij Halle. "Ik doe dit nu twaalf jaar. Het mooie van deze groep is dat iedereen zijn eigen inbreng heeft. We krijgen een lijst met werkzaamheden van de contactpersoon bij Staatsbosbeheer en delen dat werk naar eigen idee in." Han vult aan: "Staatsbosbeheer maait na de bloei de velden waar de orchideeën groeien. Vervolgens harken we met elkaar het terrein schoon. Het is namelijk de bedoeling dat het verschraalt, je maakt het armer aan voedingsstoffen." Dat bijna twintig jaar natuurbeheer zijn vruchten afwerpt weet paddenstoelendeskundige Ben Besselink. "In dit gebied leven door de verschraling zeshonderd soorten paddenstoelen. Die heb ik allemaal gedetermineerd. De druppelvlekridderzwam heb ik hier aangetroffen, er groeit een groep gordijnzwammen en zelfs de armbandgordijnzwam." Ben kwam op het idee om van het materiaal dat de vrijwilligers bij elkaar harken een paar forse broedhopen voor ringslangen aan te leggen. Aan de muur van de mobiele kantine hangt een foto van een ringslag die worstelt met zijn prooi; een forse pad. Harm Rigtering is met zijn drieëntachtig jaar de oudste vrijwilliger van het stel, de buitenwerkzaamheden doen hem zichtbaar goed. "Ik ben nog van de lichting die vroeg met pensioen kon gaan, dat is nu veel lastiger waardoor we merken dat er minder mensen mee kunnen helpen en we willen er wel graag vrijwilligers bij." Fred: "Als je moe bent of je kunt er een keer niet bij zijn dan kom je niet. We krijgen een appje van Han en weten dan op welke locatie onze keet staat waar we om om 10.00 uur verzamelen. We werken door tot 15.00 uur. Uiteraard houden we een aantal keer pauze, je bent buiten actief dus je hebt voldoende rust nodig." Het is koffiepauze en alle vrijwilligers schuiven aan aan de tafel in de keet. Opnieuw komt het gesprek op de prachtige natuur van dit gebied. Ben: "Dit is echt de parel van Gelderland!" Martijn Kuipers herinnert de groep aan zijn bijzondere vondst van vorig jaar. "Ik heb toen de welriekende nachtorchis gevonden, die geurt alleen 's nachts."

Ook meehelpen als vrijwilliger bij de Heidehoekse vloed? Neem contact op met Han Menkhorst tel. 0314 631361.

Meer berichten