Foto:

Van knotboom tot verwarming

door Ceciel Bremer

Rubriek: duurzame energie

Inwoners blijven inspireren over duurzame energie. Dat is de wens van de bestuursleden van coöperatie Zonkracht Hummelo. Samen maken we deze rubriek over energiebesparende mogelijkheden die inwoners zelf hebben genomen. Deze keer een artikel over de biomassaketel op Landgoed Keppel.

LAAG-KEPPEL - De aanleiding voor aanschaf van de biomassaketel op Landgoed Keppel was eigenlijk heel simpel, vertelt rentmeester Frans van Lynden: "Om het kasteel en de bijbehorende boerderijen en woonhuizen te verwarmen gebruiken we gas. Een groot deel van het landgoed bestaat uit bos waaronder 1600 knotbomen. Die worden gemiddeld eens per vier jaar geknot. Dat levert enorm veel resthout op. Kunnen we daar niet iets mee, vroegen we onszelf af." En zo ontstond het idee voor een biomassaketel. Sinds november 2017 zijn er twee ketels in gebruik en ontvangen het kasteel, het naastgelegen kinderdagverblijf en zes woonhuizen hun warm water via het snoeihout van de knotbomen. Binnenkort worden er nog twee woonhuizen aangesloten. Van Lynden: "We hebben bewust gekozen voor twee ketels. Mocht er een kapot gaan, dan zitten onze huurders niet in de kou. En daarnaast zorgen twee ketels voor een meer optimale verbranding. Het werkt heel eenvoudig. Het snoeihout laten we twee jaar drogen zodat het vochtgehalte minimaal is. Een lokale loonwerker versnippert vervolgens het hout en we brengen de snippers, ongeveer 600 kuub per jaar, zelf naar de kapschuur waar de ketels staan. Eigenlijk werkt de biomassaketel als een soort stadsverwarming; ieder huishouden dat aangesloten is, heeft een eigen joulemeter in plaats van een gasmeter. Daarop kunnen we precies zien hoeveel energie verbruikt is."

De cirkel is rond

Het duurzame plan werd door de bewoners goed ontvangen maar uiteraard stelden ze ook kritische vragen, blikt rentmeester Van Lynden terug: "Ons uitgangspunt was dat deze energie niet duurder mocht zijn dan andere energie. Daar houden we ons aan. Daarnaast waren er natuurlijk vragen over de rookuitstoot. Het kasteel en de woonhuizen staan hier midden in het dorp. Geeft dat geen stankoverlast? Om die reden hebben we gekozen voor ketels met het hoogste rendement waarbij er niet of nauwelijks fijnstof vrijkomt. Daarbij zijn de rookgasafvoeren voorzien van cycloonfilters waarmee de rookgassen extra gefilterd worden. Je ziet daardoor hooguit wat witte rook (waterdamp) en ruikt niets. We maken er nu ruim een jaar gebruik van en de eerste ervaringen zijn zeer positief." En wat gebeurt er met de as? "Er blijft weinig as over, ongeveer 40 liter per ketel per week. Die as is een meststof en strooien we in het bos uit. Daarmee is de cirkel rond. Het is mooi dat we zo het onderhoud van het landgoed kunnen stimuleren. We zijn al bezig met ons volgende plan: 50 zonnepanelen op het dak van de kapschuur. Zo kunnen we steeds meer in onze eigen energie voorzien."

zonkrachthummelo.nl

Meer berichten