Samen een langere afstand lopen is gezellig. De beginners starten met 6x1 minuut en bouwen de trainingen geleidelijk op. (foto; PR)
Samen een langere afstand lopen is gezellig. De beginners starten met 6x1 minuut en bouwen de trainingen geleidelijk op. (foto; PR) (Foto: Feikje Breimer)

De eerste stap het belangrijkst begin met hardlopen 14 maart

van de redactie

"Hardlopen is een heerlijke manier om actief te zijn, maar mensen zien er vaak tegen op om er aan te beginnen. In een groep hardlopen motiveert iedereen en het helpt je door de eerste lastige periode."

Hengelo- "Kijken waar je naar toe gaat!" roept hardlooptrainster Feikje Breimer. De twee voorste lopers van het groepje richten hun blik op de horizon en gaan een minuut lang voluit. Wanneer ze klaar zijn met het snelle tempo draaien ze zich en lopen terug tot ze bij de achterste loper zijn.

Samen uit en thuis

"Daar let ik op bij het voorbereiden van de trainingen en tijdens het hardlopen, de training moet geschikt zijn voor ieder niveau. Voor een deel is het lopen in een groep een sociale activiteit. We gaan er met de groep op uit en komen ook met elkaar weer terug van de training. Aan de andere kant is het belangrijk dat je op eigen niveau kunt mee doen. Wie snel is moet snel kunnen lopen en wie van nature een lager tempo heeft moet zich niet gedwongen voelen toch harder te gaan."
Feikje heeft als enthousiast hardloper ruim tien jaar geleden de opleiding 'trainer loopgroepen' bij de Atletiekunie gevolgd en geeft sindsdien les aan beginners tot marathonlopers via loopgroep Fastfoot. Ze geeft training in het buitengebied tussen Hengelo en Baak, de avondtrainingen gaan door het dorp Hengelo. Op donderdagavond 14 maart start er een beginnersgroep. Deze groep krijgt begeleiding van Feikje en hardlooptrainster Monique Weustenenk. "Monique is als beginnende loper bij de loopgroep aangesloten en was zo enthousiast dat ze de opleiding tot trainer bij de Atletiekunie heeft gevolgd. Samen gaan we regelmatig naar bijscholingen om op de hoogte te blijven. Hardlopen en het geven van training is geweldig om te doen. Wat is er nou leuker dan iets waar je veel plezier aan beleeft over te kunnen dragen?"
De beginnerstraining loopt van 14 maart tot en met 23 mei. Wie het leuk vindt kan eventueel mee doen aan de Quintusloop op zondag 26 mei in Hengelo. Handbalvereniging SV Quintus organiseert jaarlijks deze loop over 5, 10 of 21 kilometer. "Wie de beginnerstraining heeft gevolgd zou in principe de vijf kilometer kunnen lopen, maar dat is uiteraard geen verplichting. De één wil graag een doel hebben om naar toe te werken en de ander wil gewoon buiten actief zijn zonder een wedstrijdgevoel."

Meer berichten