Foto: PR

Kinderen zijn niet meer weg te slepen

door Feikje Breimer

Techniekdag Achterhoek in Zelhem

Speurneuzen, nieuwsgierige Aagjes en de toekomstige Max Verstappens voelen zich op zaterdag 16 maart helemaal in hun element op de Techniekdag Achterhoek. Zelf een graafmachine besturen, zeep maken of met een hololens een verrassende virtuele wereld binnen stappen? Het kan in Zelhem allemaal.

Zelhem- "Het enthousiasme waarmee de Industriekring Zelhem bezig is verspreid zich als een olievlek!" constateert Jack van der Aalst (Transil International) tevreden. Samen met Ton de Groot (Polyketting) en Marianne te Linde organiseert hij dit jaar de Techniekdag in Zelhem. Een jaarlijks evenement dat steeds in een ander deel van de Achterhoek plaats vindt.

Niet meer naar huis

"Uit ervaring weet ik dat kinderen vaak schoorvoetend binnenkomen en vervolgens nauwelijks meer mee naar huis willen," vervolgt Jack enthousiast. Op het terrein van Polyketting en Intralox is ruimte genoeg voor de vijfduizend gasten die de organisatie verwacht. Marianne begeleidt de organisatie van de Techniekdag jaarlijks namens het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Achterhoek en constateert tevreden dat de organisatie in Zelhem op schema is. "Waar we op letten is dat alle bedrijven die zich presenteren een korte doe-activiteit aanbieden. Zo hoeven kinderen nergens lang te wachten." Jack pakt een plattegrond. "Aan alles is gedacht; ruim zestig bedrijven hebben een plek in de hal of op het buitenterrein. De brandweer staat aan de voorzijde en geeft uiteraard demonstraties. Daar staat ook een dubbeldekkerbus die fungeert als restaurant met een terras op de bovenste verdieping."
De toegang tot de Techniekdag is gratis, kinderen krijgen bij binnenkomst een rugzakje van één van de deelnemende bedrijven. Dat is wel nodig; veel doe-activiteiten leveren een zelfgemaakt product op dat de kinderen mee naar huis mogen nemen.
Ton: "Kinderen kunnen hier zelfstandig iets doen en zien hoe het in de praktijk werkt. Dat varieert van waterzuiveringstechniek tot het vouwen van RVS." "De digitale zandbak is prachtig!" vult Marianne aan en laat een foto zien van mensen die met hun handen boven een beeldschermtafel de inhoud van vorm en van kleur laten veranderen.
De Techniekdag is bedoeld voor kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het middelbaar onderwijs. Jack: "Hier staan prachtige innovatieve bedrijven die laten zien waarom het leuk is om te kiezen voor een technische opleiding." Ook opleidingen laten zich graag zien op de Techniekdag. Zo levert de Rijksuniversiteit Groningen een mobiel laboratorium af waar kinderen zelf een een energiecel kunnen maken.

Techniekdag Achterhoek zaterdag 16 maart van 10.00 tot 16.00 uur. Ambachtsweg 18, Zelhem. Toegang gratis.

www.techniekdag.nl

Meer berichten