In de wolken na optreden in DeLaMar
Logo vizieropbronckhorst.nl


Het jonge muzikale talent Janna Baerends: "Ik speel een liedje op gevoel, dat kost minder moeite dan noten lezen." (foto: Ceciel Bremer)
Het jonge muzikale talent Janna Baerends: "Ik speel een liedje op gevoel, dat kost minder moeite dan noten lezen." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

In de wolken na optreden in DeLaMar

15-jarig muzikaal talent

door Ceciel Bremer

"Toen ik zeven jaar was, zat ik op blokfluitles. Ik was toen nog helemaal niet met muziek bezig en een blokfluit vond ik geen mooi instrument. Die lessen vond ik verschrikkelijk."

LAAG-KEPPEL - Janna Baerends uit Laag-Keppel herinnert zich nog goed dat haar ouders vroeger allebei accordeon speelden. "Die muziek die zij speelden, sprak me niet aan. En het instrument ook niet. Via school kreeg ik blokfluitles. Vond ik ook niks aan. Naar muziek luisteren zoals leeftijdsgenoten deden, heb ik nooit gedaan. Ik dacht echt dat ik niet muzikaal was", vertelt de 15-jarige Janna. Toch koos ze uit zichzelf op haar tiende voor gitaarles maar ook daar had ze al snel geen zin meer in. "Ik heb het een jaar volgehouden maar thuis oefenen deed ik nooit. Een paar jaar later, rond mijn twaalfde, begon ik thuis te zingen. Gewoon voor mezelf. Op school in groep 8 deed ik mee aan de eindmusical. Veel mensen om mij heen zeiden dat ik een goede stem had en ik had zelf ook plezier in zingen. Met zangles hoopte ik wat meer technieken te leren om nog beter gebruik te maken van mijn stem. Die lessen vind ik nog steeds leuk."

Open podia

Al snel pakte ze thuis haar gitaar er weer bij, want: "Ik vind het leuker om mezelf te begeleiden dan mee te zingen met de muziek op band. Ik had bij gitaarles alleen de noten geleerd en heb mezelf toen wat aangeleerd met hulp van video's van internet. Ik speel een liedje op gevoel, dat kost minder moeite dan noten lezen. De combinatie van zingen en zelf spelen vind ik echt leuk." Zingen en muziek maken - inmiddels heeft ze zichzelf ook geleerd te spelen op een ukelele en piano - is sindsdien een grote dagelijkse hobby van Janna. En niet alleen thuis. Ze treedt regelmatig op met bandjes via de muziekschool, heeft muziek als eindexamenvak gekozen en is een vast gezicht bij de muziekavonden op haar school, het Ulenhof College. "Daar trad ik een keer op met vriendinnen en dat ging zo goed. De reacties nadertijd waren ook superleuk en ik was helemaal niet zenuwachtig. Dat voelde echt supergoed. Toen dacht ik: dit is wat ik wil." Janna bleef niet stilzitten, begon zelf liedjes te schrijven en te componeren over alles wat haar bezighoudt, en meldde zichzelf aan bij open podia door het hele land. Inmiddels heeft ze er al aan zo'n 20 deelgenomen. "Daar ontmoet ik zoveel andere artiesten. Daar leer ik heel veel van. Ik was een keer in een klein theater in Amsterdam en daarna werd ik gevraagd om mee te werken aan een jubileumvoorstelling in DeLaMar. Ik dacht dat ze de verkeerde persoon voor zich hadden", lacht ze. Absoluut niet dus. Op 8 januari stond het muzikale talent in het beroemde DeLaMar theater. Haar trotse familie was er natuurlijk bij. Haar optreden ging super. "Eigenlijk is die ervaring nog steeds niet helemaal bezonken", zegt ze eerlijk. "Dat was echt once in a lifetime." En nu? "Gewoon lekker blijven zingen, schrijven, componeren en optreden. Die vrijheid die ik voel als ik alleen optreed, is heerlijk."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten