Foto: Feikje Breimer

Droom komt uit aan IJssel in Het Kunstgemaal Café

door Feikje Breimer

"Vijf jaar geleden werd ik verliefd op deze plek. Bij de opening van Het Kunstgemaal was ik zo onder de indruk van de locatie! Zicht op de IJssel, in de verte de Veluwe en dan de rugdekking van het stadje Bronkhorst."

Bronkhorst-Aan het einde van de zomer van vorig jaar kreeg Maartje de Gruyter een telefoontje waar ze erg blij van werd. Joost Wolters, directeur van stichting Het Kunstgemaal, vroeg haar of ze het café van Het Kunstgemaal wilde gaan uitbaten.

Droom

Maartje: "Mijn hele leven droom ik al van een eigen restaurant, een bar of een café. Tijdens mijn studie heb ik veel in de horeca gewerkt, van bar tot disco, ik ken het allemaal. Eén ding wist ik daardoor; dit kan ik niet alleen."
Maartje vroeg een vriend, Ivo Pouw, of hij wilde samenwerken. In januari plaatsten ze voor het eerst hun bord aan het begin van het fietspad op de IJsseldijk achter Bronkhorst. 'Het Kunstgemaal Café open op donderdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.' Al snel verschenen de eerste wandelaars en fietsers voor een kop koffie of een salade van seizoensproducten. Maartje: "Gisteravond gaven we een diner waarop mensen konden inschrijven. Er was een vrouw die zei: 'Dit is echt zo'n plek waar ik nog een keer naar toe wilde! Wat is het hier prachtig.' Dat hoor ik vaker, maar in januari en februari heb ik gemerkt dat veel bezoekers de plek al langer kennen en waarderen. We hebben een vaste gast die een paar keer per week met de pont overvaart en hier zijn koffie drinkt. Een andere vaste gast komt regelmatig met zijn familie. Hij zit in een rolstoel en weet dat ons café goed rolstoeltoegankelijk is. Dat vind ik het mooie van deze plek; van jong tot oud, uit de Achterhoek of van ver weg. Iedereen komt hier graag en voelt zich thuis."
Maartje verhuisde acht jaar geleden naar de Achterhoek. Bij haar woning in het buitengebied van Vorden staat een vakantiewoning. "Het ontvangen van gasten, het contact met bezoekers bleek ik nog steeds erg leuk te vinden. In Het Kunstgemaal Café wil ik verbinding leggen met de kunstzinnige activiteiten in Het Kunstgemaal. Samen met Ivo maak ik de keus voor duurzame producten uit de regio. "We serveren Van Bommel kroketten uit Toldijk, gebak van zorgbakkerij 'Hengelo' en biologische kaas van De Vijfsprong uit Vorden. De koffie komt uit Bolivia maar is wel biologisch, fair trade én lekker!"

Meer berichten