Foto: Feikje Breimer

Kind oortjes in, pony oortjes vooruit

door Feikje Breimer

Bixie mendag 30 maart De Gompert

Lars staat rustig te wachten naast de stallen. Zijn oren draaien naar achteren en naar voren, zodat hij kan horen wat er om hem heen gebeurt. Lars is een Fell pony, een ruin van twaalf jaar. Even oud als Tess die hem ment. Wie denkt dat mennen een oude-mannensport is, zit er helemaal naast.

Hengelo- Truus Middelkoop is men-instructrice en geeft sinds een paar jaar niet alleen les aan volwassenen maar ook aan kinderen. Tijdens de Bixie-mendag op 30 maart op manege De Gompert in Hengelo kunnen kinderen kennis maken met het wedstrijd rijden. Tess Wiggers krijgt regelmatig les van Truus. "Doordat ik oortjes draag, kan ik goed horen wat Truus zegt tijdens de les. Lars is een lieve pony maar hij kan wel ondeugend zijn. Wanneer Truus les geeft, kan ze direct vertellen wat er aan de hand is. Ik dacht een keer dat Lars niet door wilde lopen, maar dat kwam omdat ik de leidsels te strak hield."

Tuigcontrole

Truus geeft niet alleen menles, ze let ook op het tuig dat het paard draagt. "Bij de tuigcontrole leg ik de kinderen en hun ouders uit waar ze op moeten letten. De staartriem moet bijvoorbeeld niet te strak zitten, als je een vuist tussen de riem en de rug kunt houden is het goed." Truus loopt naar Lars en voelt aan de riem die achter zijn voorbenen is vastgegespt. "Kijk, de schoft zit goed, de elleboog van het paard moet vrij zijn. Goed tuig is belangrijk, soms staat een riempje op breken en dat kan een nare verrassing opleveren."
Truus groeide op tussen de tuigpaarden en werkte onder andere twintig jaar op een hengstenhouderij. Ze ment zelf al jaren en beschouwt de mentrainingen die zij geeft als een hobby. Overigens heeft ze voor deze hobby wel de hoogst mogelijke lesbevoegdheid; niveau vier. Ze geeft les aan beginners, pleziermenners en wedstrijdmenners. "Doordat ik het lesgeven als hobby beschouw, ga ik met plezier naar de mensen toe. Monique Wiggers heeft een paar jaar geleden het initiatief genomen om menlessen voor kinderen te organiseren via menvereniging 'In stap en draf'. Kinderen zijn spontaan en doen ook precies wat je zegt! Volwassenen zeggen vaker, 'dat deden we vroeger anders.'"

Hans Ouwersloot is penningmeester van Mendistrict Oost en juicht het initiatief toe. Vandaag fungeert hij als groom tijdens de les van Tess. Ook tijdens de wedstrijden rijdt achter op de menwagen een volwassene mee. Beiden dragen altijd een cap. Tijdens de les staan in de wei pionnen waar Tess Lars tussen door moet sturen. Tijdens de Bixiewedstrijd staan er in de manage volgens een vast parcours meerdere van dergelijke 'poortjes'. Soepel stuurt Tess haar pony er eerst in stap een paar keer doorheen. "Draf!" roept ze, en Lars draaft. Brave pony!

Bixie mendag voor kinderen

Bixie mendag 30 maart. Gezamenlijke start 11.00 uur in Manege De Gompert, Hengelo. Kosten 10 euro, inschrijven tot 24 maart. Bel 06-17031385 (Monique Wiggers). Facebook; bixieachterhoekoostnederland

Meer berichten