Handen schudden met heks en prinses
Logo vizieropbronckhorst.nl


Foto: Feikje Breimer

Handen schudden met heks en prinses

Poppentheater voor ouderen

door Feikje Breimer

De open haard brandt, in de gang staat een monumentale deur open. Op tafel een bosje tulpen. De tulpen zijn echt, de haard en de deur zijn namaak. In een leunstoel dommelt een oudere dame warm ingestopt onder een deken. Ze slaapt rustig door terwijl Jannie Nijland en Marian Kok hun zelfgemaakte decor opzetten. Tijd voor theater!

Hengelo- In de woonkamer van de gesloten afdeling van woon-zorgcentrum De Bleijke verzamelen zeven bewoners zich voor een bijzondere voorstelling. Jannie en Marian spelen poppentheater voor ouderen die dementeren. Ze schreven zelf het verhaal, maakten de poppen en het decor.

Roze haar

Prinses Jannie en Prinses Marian hebben zich omgekleed en schrijden vorstelijk voor de bewoners langs. "Wat heb jij een prachtig roze haar," complimenteert een van de dames prinses Jannie. "U heeft niet veel van boven!" constateert één van de heren in het gezelschap. Prinses Marian tuurt naar haar boezem en is het roerend met de man eens.
Beide prinsessen presenteren met behulp van poppen koningin Amalia en Koning Willem met een grote kinderwens; het liefst een blonde prinses met blauwe ogen. Heks Akeba biedt een oplossing in de vorm van een ei. Mevrouw Langwerden schiet in de lach wanneer blijkt dat de koningin drie dagen op het ei moet gaan broeden. De slapende dame in haar leunstoel is wakker geworden en bekijkt met interesse het koninklijke gezelschap.
Hoera! Uit het ei is een prinses tevoorschijn gekomen. De meeste aanwezigen noemen op verzoek geschikte namen voor het kind. "Beatrix!", "Annabel!" en "Dora!" hetgeen resulteert in een lange naam voor de kersverse prinses. Wanneer de prinsessen een feestlied inzetten zingen de bewoners aarzelend mee, maar het klappen op de maat van de muziek is voor vrijwel niemand een probleem.
Medewerkster Charissa Lenting heeft vaker activiteiten voor ouderen georganiseerd op de afdeling. Via cultureel centrum De Gruitpoort in Doetinchem is er regelmatig cultureel aanbod. Charissa: "We merken dat zingen met ouderen ontspannend kan werken. In een andere bewonersgroep hebben we meegewerkt aan 'Verhalenoogst', daarbij kwamen zulke mooie verhalen naar boven. Theater op deze manier is nieuw voor ons."
Het poppenspel is voorbij. Prinses Marian en prinses Jannie lopen met de poppen rustig langs het publiek. Mevrouw Koolenbrander geeft op verzoek een hand aan de heks, maar wil liever prinses Jannie de hand schudden. Prinses Marian vult intussen het bovenstuk van haar japon met papier op. "Ze beter?" vraagt ze de man die eerder commentaar had op haar boezem. "Veel beter, mag ik ook voelen?' Prinses Marian buigt voorover. "Ja hoor!"

In april spelen Marian en Jannie met toneelgroep Maskerade 'Hartstocht en Hotspot' voor bewoners en familie. Op 9 april in De Zonnekamp Zelhem en 23 april in De Bleijke.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten