Besparen op energie voor iedereen
Logo vizieropbronckhorst.nl


Foto: Feikje breimer

Besparen op energie voor iedereen

"Wat wij doen is uniek in de Achterhoek! Je wordt lid van de club voor een kleine inleg maar krijgt vervolgens wel vijftien jaar lang een deel van de energiebelasting terug. Zonder eigen zonnepanelen, zonder eigen dak en zonder problemen. Voor iedereen in onze postcoderoos."

Vorden- Van aanjaagfonds tot postcoderoos, wie zich zorgen maakt over klimaatverandering en besluit iets aan het energieverbruik te gaan doen krijgt al snel met dit soort termen te maken. Zeven mannen uit Vorden hebben de oplossing voor wie het te ingewikkeld vindt.

Voordeel voor iedereen

Na een bijeenkomst in Vorden nam Frans de Steur het initiatief voor het oprichten van Energie Coöperatie Vorden (ECV). Martien Pater sloot zich hierbij aan. "Ons uitgangspunt is dat iedereen mee moet kunnen doen. Mensen met een smalle beurs, bewoners van een huurhuis of als het dak op je huis niet geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen."
Wethouder Paul Hofman van duurzaamheid volgt met grote interesse de ontwikkelingen in de gemeente Bronckhorst. Er is nog elf jaar te gaan om een belangrijke doelstelling te halen; in 2030 de gemeente Bronckhorst energieneutraal. Wethouder Hofman: "Dit willen wij niet als gemeentelijke overheid, dit is iets wat we met bewoners, bedrijven en instellingen met elkaar willen bereiken. Duurzaamheid leeft, iedereen begrijpt dat het belangrijk is plannen te maken én uit te voeren. Wanneer we samenwerken lukt het de doelstelling te halen. De gemeente maakt geen plannen die bewoners maar moeten slikken, de gemeente biedt een uitgestoken hand om duurzaamheid samen op te pakken."
Martien legt uit hoe voordelig deelname aan de ECV is: "Je betaalt eenmalig een inleg die afhankelijk is van je jaarlijkse energieverbruik (bv 40 euro bij gebruik van kWh 4000), vervolgens krijg je 15 jaar, na aftrek van kosten, een deel van je energiebelasting terug. Dat is uniek. Je hoeft niet heel veel bij te dragen terwijl je wel in aanmerking komt voor de verlaging van energiebelasting. Dit is ideaal voor mensen die in een appartement wonen, een huis huren of domweg geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen plaatsen. Via crowdfunding willen we 24% van de investering voor zonnepanelen betalen en de overige 75% willen we financieren door een lening bij de Bank Nederlandse Gemeenten. Hiervoor moet de gemeente Bronckhorst bereid zijn garant te staan."
Bewoners die in het postcodegebied wonen rond Vorden kunnen deelnemen. Voor het eerste project zijn voldoende deelnemers én voldoende beschikbare daken gevonden. Voordat de gemeente Bronckhorst garant kan staan voor de investering is het van belang dat de ECV initiatief neemt om bewoners te benaderen die de financiële middelen niet hebben om zelf zonnepanelen aan te schaffen. De ECV heeft hier al plannen voor gemaakt.

energiecooperatievorden.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten