Jean Gardy, Sten, Nienke, Emma en Noëlle met de routebordjes voor de zes kilometer Jamboree wandeling op 7 april. (foto: Feikje Breimer)
Jean Gardy, Sten, Nienke, Emma en Noëlle met de routebordjes voor de zes kilometer Jamboree wandeling op 7 april. (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Troep Stroopwafel spaart voor Amerika

door Feikje Breimer

Scouts Vorden naar World Jamboree

"We kregen een kaartje thuis van Scouting Nederland waarop stond dat we naar Amerika mochten, dat leek mij wel wat. Je kunt hier één keer in je leven naar toe als deelnemer en dat wilden we alle vijf graag. Op 7 april organiseren we een wandeltocht om geld in te zamelen."

Vorden - Sten Droppers is veertien jaar wanneer hij naar de Verenigde Staten vliegt. Net als de vier andere verkenners Noëlle Schimmel, Nienke Visscher, Emma Laan en Jean Gardy Bootsma. Stens moeder nam ooit zelf deel aan de vierjaarlijkse bijeenkomst van Scouts uit de hele wereld en maakte haar zoon enthousiast.

Sparen

Nienke viste de uitnodiging uit de prullenbak. "Ik hoorde van de anderen dat ze naar Amerika gingen en ik heb snel de uitnodiging weer opgezocht. Mijn ouders moesten wel aan het idee wennen, maar nu helpen zelfs mijn opa en oma om het geld dat we nodig hebben voor de reis te sparen."

Verscholen in het bos vlakbij landgoed De Kieftskamp staat het clubhuis 'Huis ten Bosch' van DGA Scouting Vorden. Op de vraag of de verkenners weleens eerder zonder hun ouders op pad zijn geweest roepen ze in koor: "Tijdens scoutingkamp!" Sten: "Een World Jamboree is gaaf en leerzaam. Je komt met veertigduizend scouts uit honderdzestig landen bij elkaar. Je leert zo andere culturen kennen. Mijn ouders gunnen mij deze ervaring maar ik moet daar net als de andere deelnemers wel wat voor doen."

Er gaan bijna achthonderd Nederlandse scouts in troepen naar de World Jamboree. Iedere troep heeft een typisch Nederlandse naam zoals 'dropje' en 'ontbijtkoek', de scouts uit Vorden hebben al een insigne met hun troepnaam; 'stroopwafel'. Iedere scout zamelt zelf zoveel mogelijk geld in. "Mijn hele spaarpot gaat er aan!" constateert Emma droog. Jean Gardy ging met een potje rond langs zijn docenten op school. "Nu ben ik bezig met plankjes hout en schoolbordverf. Hiermee maken we bordjes waar je met krijt iets op kunt schrijven." Emma: "Ik heb de afgelopen zomer drie keer een dag in een tuin gewerkt. We zijn nog te jong voor een baantje dus we maken van alles en hebben dat op de rommelmarkt verkocht, we hebben al een pannenkoekenfestival georganiseerd en hebben geholpen bij de Achtkastelenloop in Vorden twee weken geleden."
Trots leggen de verkenners uit Vorden posters en flyers op tafel. De aankondiging voor de Jamboree wandeling op 7 april. Noëlle: "Je kunt tussen 10.00 en 12.00 uur starten. We hebben een mooie route gemaakt door het bos en langs hei en wei. Je mag voor 5 euro meewandelen en dat is inclusief iets te drinken en een broodje na afloop. Je kunt na de wandeling voor 2 euro meedoen aan verschillende workshops zoals krijtbordjes maken, een decoratief lentepotje maken of sierknopen. Je kunt de knopen in allerlei kleuren maken en gebruiken als sleutelhanger.
Deelname wandeling 5 euro, graag van tevoren opgeven via mail: wsj2019dga@gmail.com

Meer berichten