Een aantal zaterdagvrijwilligers van survivaltrainingsgroep Jan in 't Touw hangen al klaar voor de survivalrun op 31 maart. (foto: Feikje Breimer)
Een aantal zaterdagvrijwilligers van survivaltrainingsgroep Jan in 't Touw hangen al klaar voor de survivalrun op 31 maart. (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

De Wentelteef en andere hindernissen

door Feikje Breimer

Survivalrun Jan in 't Touw

"Dit is één grote speeltuin voor volwassenen. Hoe je de hindernissen neemt maakt niet uit, als je er maar overheen, doorheen of langs komt. En iedereen is een winnaar!"

Zelhem - Vier zaterdagen staan er minstens dertig vrijwilligers paraat. Om half negen eerst een bakkie koffie en dan gaan de mannen en vrouwen hup het bos in. Hindernissen bouwen voor de Survivalrun; vierendertig in totaal.

Balkenbrug

Het is half één zaterdagmiddag, een grote groep vrijwilligers zit rond de tafel in huis bij organisator Gert Jan Vliem. "Hier lunchen we met elkaar en dan gaan we straks weer verder met bouwen. Met elkaar bedenken we van tevoren alle hindernissen. De Wentelteef is een lastige, je moet er in klimmen terwijl de touwen draaien, natuurlijk is er de Apenhang en de Balkenbrug. Voor de Bahia moet je in lange zwaaitouwen klimmen en vervolgens overpakken naar de volgende. En dan is er de Band van Gerrie vult één van de vrijwilligers enthousiast aan. Hiervoor hebben we de voorband van een trekker om een steigerbuis gehangen, probeer daar maar eens overheen te komen!" Jan Klumper is één van de organisatoren en is in zijn hum als de
controleur van de Survivalbond minstens één hindernis nog nooit heeft gezien. "Wij bouwen de hindernissen op maximaal tweeenhalve meter hoogte. Bij ons mogen kinderen vanaf acht jaar meedoen, vanaf zeven jaar als een volwassene begeleid; dan is deze hoogte een vereiste van de bond. Verder beoordelen ze of de gebruikte touwen de juiste dikte hebben en of de knopen goed zijn gelegd. We hebben inmiddels ruim zevenhonderd aanmeldingen."
Er doen net zoveel mannen als vrouwen mee aan de recreatieve run met hindernissen. Jan: "Dit is een sociaal gebeuren, wij knippen geen bandjes af als je een hindernis niet haalt. Als je je best maar hebt gedaan. Onze eigen leden houden op zaterdag de clubkampioenschappen en zijn vervolgens vrijwilliger op zondag bij de recreatieve survivalrun. Dit is echt een instaprun om kennis te maken met deze sport. Je kunt kiezen uit achtenenhalve kilometer met vierendertig hindernissen of vijfenhalve kilometer met zesentwintig hindernissen."
Gert Jan: "Het mooist is als je wat turnervaring hebt! Behendigheid, souplesse en een beetje kracht. En hoe lichter je bent hoe makkelijker natuurlijk, je moet vaak je benen optrekken om ergens overheen te klimmen. Het grootste deel van de hindernissen staat in het bos, zodoende hebben de deelnemers niet zo gauw last van de wind. Deelnemers helpen elkaar vaak, sommigen hebben het zo naar hun zin dat ze een paar uur op het parcours blijven. Het wedstrijdelement is niet zo belangrijk. Het gaat om het plezier!"

De Jan in 't Touw survivalrun start op zondag 31 maart om 10.00 uur. Inschrijven kan nog tot en met 24 maart.

janinttouw.nl

Meer berichten