Burgemeester Marianne Besselink was namens de gemeente Bronckhorst aanwezig tijdens de aftrap. (foto: Marc Pluim)
Burgemeester Marianne Besselink was namens de gemeente Bronckhorst aanwezig tijdens de aftrap. (foto: Marc Pluim) (Foto: Marc Pluim)

Criminelen kiek uut in het buitengebied

van de redactie

Bronckhorst deed mee aan pilot

Achterhoekse gemeenten hebben onlangs gezamenlijk het startsein voor het Keurmerk Veilig Buitengebied (KVB). Centraal staat de samenwerking tussen publieke en private partijen, waaronder gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, burgers, landbouworganisaties, waterschap, natuurmonumenten en jagers. Zij gaan gezamenlijk de kar trekken om de criminaliteit in buitengebieden terug te dringen.

REGIO - Uniek is dat alle acht Achterhoekse gemeenten gelijktijdig aan de slag gaan met de aanpak van criminaliteit in het buitengebied en zo één front vormen tegen criminelen. Het project wordt begeleid door Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland (PVO) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

De gemeente Bronckhorst deed mee met de CCV-pilot van het Keurmerk Veilig Buitengebied (KVB) en behaalde in 2017 als eerste in Nederland het certificaat. "We zien dat het opzetten van een publiek-private samenwerking ook in buitengebieden goed werkt", aldus CCV-directeur Patrick van den Brink. "Door alle ogen en oren in te zetten van iedereen die in het buitengebied actief is, komen criminele activiteiten sneller aan het licht en kan direct actie worden ondernomen." De uitrol van het Keurmerk Veilig Buitengebied vindt nu plaats over de andere Achterhoekse gemeenten Berkelland, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Aalten, Doetinchem, Winterswijk en Montferland.

Krachten bundelen

"Een goede zaak", vindt ook burgemeester Joost van Oostrum van gastgemeente Berkelland. "Het is belangrijk dat we de krachten bundelen en de alertheid en bewustwording omhooggaat. Er is vast meer aan de hand dan we nu zien. Het gaat om een enorm uitgestrekt gebied en als je niet weet waar je op moet letten, kan het zomaar gebeuren dat er ergens een drugslab of hennepkwekerij opduikt. Dat moeten we voorkomen".

pvo-oostnederland.nl

Meer berichten