Heidi Nusselder: "Dementie is gewoon topsport voor de mensen die dat hebben en ook voor hun mantelzorgers." (foto: Ceciel Bremer)
Heidi Nusselder: "Dementie is gewoon topsport voor de mensen die dat hebben en ook voor hun mantelzorgers." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Als je veel inlevert, verdien je aandacht

door Ceciel Bremer

Dementie begrijpelijk maken

"Mensen met dementie hebben een bijzondere benadering nodig. Dat is een feit. Maar met warmte, humor en geduld bereik je heel veel. Ze voelen het direct als je niet oprecht bent. Dat gevoel blijft heel lang goed."

HUMMELO - Heidi Nusselder beschikt over ruime werkervaring met mensen met dementie en geeft voorlichting en training aan studenten, medewerkers in de (thuis)zorg, vrijwilligers en mantelzorgers. Langzamerhand groeide het idee om die kennis in te zetten voor iedereen die meer over dit onderwerp wil weten. Heidi: "De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor dementie mede door Hugo Borst die de situatie van zijn moeder in een verpleegtehuis zo aangrijpend beschreef. Die aandacht is goed want iedereen kent wel iemand waar je bezorgd over bent. Je partner die steeds vaker dingen vergeet of je vader of moeder die de weg terug naar huis niet meer weet. Maar wanneer spreek je nu van dementie? Ik merkte dat steeds meer mensen met die vraag worstelden en wilde er graag meer over vertellen aan iedereen die daar belangstelling voor heeft." Het leek de Hummelose het makkelijkste om zo'n workshop in haar eigen woonplaats te organiseren, gewoon omdat het onderwerp overal leeft. Maar daarvoor moest ze wel even een drempel over. "Hummelo is voor mij vertrouwd. Ik ken veel inwoners en velen kennen mij. Tegelijkertijd werd het daardoor wel heel dichtbij." Samen met dorpsgenoot Elly Smeitink, voorzitter van de lokale afdeling van de Zonnebloem, organiseert ze op 9 en 25 april twee basisworkshops om dementie begrijpelijk te maken.

Herkenning

"De sociale cohesie in een dorp is sterk", legt Elly uit. "In een dorp zijn mensen sneller bezorgd om elkaar. Dat maakt een dorp leefbaar. In ons verhaal doen we dan ook een appèl op herkenning zodat je weet of je bezorgd moet zijn als iemand bijvoorbeeld zijn bril vergeet of lang bij de kassa in de supermarkt staat. We maken het onderwerp dementie heel begrijpelijk voor iedereen die daar meer over wil weten. En de bevlogenheid waarmee Heidi dat doet, werkt heel aanstekelijk", voegt Elly eraan toe. Heidi: "Dementie is gewoon topsport voor de mensen die dat hebben en ook voor hun mantelzorgers. Het is voor beiden vermoeiend en elke keer een rouwproces als er weer een verandering is in de achteruitgang. Die mantelzorger moet daarin meebewegen. Als de omgeving de achtergrond van dementie begrijpt, ontstaat er begrip en wordt er vaak eerder hulp aangeboden. Een keer helpen boodschappen doen of opvang bieden."
Heidi kijkt uit naar de workshops en is benieuwd of er behoefte is om meer te weten over dit onderwerp. "Het is goed dat mensen dementie gaan begrijpen. Als je veel inlevert, verdien je die aandacht."


Voor meer informatie over de workshops kunt u een e-mail sturen naar heidi@breininzicht.com.

Meer berichten