Evert: "Jonge haasjes vluchten niet, ze houden zich doodstil. Voordat we gaan frezen doorzoeken we het land." (foto: Feikje Breimer)
Evert: "Jonge haasjes vluchten niet, ze houden zich doodstil. Voordat we gaan frezen doorzoeken we het land." (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Natuur op Bekveld zaait door

door Feikje Breimer

Frezen en zaaien in april

Zoef! Een haas schiet weg tussen de dorre takken. Stap voor stap loopt Evert met een stok voor zich uit tussen de bruine stengels. Op zoek naar jonge haasjes, want als moeder weg sprint blijven haar kinderen stug liggen.

Bekveld- "Voordat ik de grond ga frezen is dit het eerste wat ik doe. Stap voor stap op zoek naar de jonge haasjes. Dat is niet makkelijk, ze blijven doodstil liggen en gaan helemaal op in de omgeving."

Ruigte

Zoef! Haas nummer twee schiet weg voor de voeten van Evert. Ze hebben het geweldig naar hun zin in de ruigte die is overgebleven van het zaaiwerk van Natuur op Bekveld in het voorjaar van vorig jaar. Evert: "We zijn vijf jaar geleden begonnen met drie vrijwilligers om de bermen aan de Krommedijk in te zaaien. Mensen stopten en vroegen waar we mee bezig waren. 'Vanwege de insecten!' zeiden we dan.

Ik lees de verontrustende berichten in de krant, maar zelf merk ik het ook. Bedenk maar hoeveel insecten vroeger tegen het voorraam van de auto vlogen, nu zijn dat er misschien twee of drie tijdens een autorit."
Samen met Lida van Tongeren en Ferdi Joly uit Bekveld is Evert actief als de werkgroep NOB; Natuur op Bekveld. De gemeente stelt zaaigoed beschikbaar voor mensen die bloemenstroken willen laten inzaaien in het werkgebied van NOB dat ruim rond Bekveld en Keijenborg ligt. Een voorwaarde is is dat de bloemenstrook vanaf de weg zichtbaar moet zijn. Evert koopt extra zaad in voor mensen die zelf inzaaien. Mensen melden zich vaak aan omdat ze de bloemen mooi vinden. Evert: "Het is zeker mooi, maar ook niet bloeiende kruiden zijn belangrijk. Mensen willen de bloemen na de bloei vaak opruimen, maar dat is erg jammer. Sommige vlinders en andere insecten leggen juiste in de ruigte hun eitjes. Bovendien zijn veel vogels afhankelijk van de zaden bij sneeuw en vorst. De uitgebloeide stengels van bijvoorbeeld melde steken boven de sneeuw uit en dat trekt weer vogels zoals het puttertje aan." Zoef! Haas drie schiet vlak voor de voeten van Evert weg.

Meer berichten