Rudie voor het Bleekhuisje dat fungeerde als 'politiebureau' in zijn film. De bekende film maakt binnenkort een comeback. (foto: Feikje Breimer)
Rudie voor het Bleekhuisje dat fungeerde als 'politiebureau' in zijn film. De bekende film maakt binnenkort een comeback. (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Miami Vice in de Hengelse mais

"We kregen een rookbommetje van de brandweer om het zogenaamde politiebureau mee op te blazen, we leenden een aanhanger van de schilder, dansgroep 'Wie eren 't olde' speelde de boeren militaire eenheid. Iedereen hielp mee om van 'Miami Vice in de Hengelse Maïs' een succes te maken."

Hengelo - Rudie Kreunen was in de jaren negentig bakker met een bijzondere hobby; het maken van speelfilms. Jarenlang maakte hij voor motorvereniging HAMOVE filmverslagen van de wegraces. Voor de grap maakte hij korte ludieke filmpjes als voorprogramma. Rudie: "Die voorfilmpjes werden steeds langer. Zo maakte ik met cameraman Albert Jansen de eerste speelfilm Leo Lont de neef van James Bont. Dat was een succes. Toen de Boterfabriek gesloopt zou gaan worden leek mij dat de perfecte locatie voor Airport Hengelo; dat was begin van Miami Vice in de Hengelse maïs." Vanwege het werk van Rudi als bakker waren de filmdagen beperkt tot het weekend. Alles werd opgenomen op 8 mm film. Rudi: "Deze film was niet low-budget maar no-budget, tegenwoordig film je makkelijk iets opnieuw. Wij werkten dertig jaar geleden met filmpjes van drieënhalve minuut. Als iemand na twee minuten een fout maakte in de dialoog moest je een nieuw filmpje gebruiken. Achtervolgingen filmden we gewoon op straat, maar daar kreeg de politie lucht van. We dachten dat we op het matje werden geroepen; maar ze boden juist aan om de straat voor ons af te zetten!" De Achterhoekse filmers kregen landelijke bekendheid doordat het programma Jongbloed en Joosten en Tineke aandacht besteedde aan de opnames. Dat had effect op de opnames. Rudie: "Er kwamen honderden mensen op af. Dan had je een scene er bijna goed opstaan, stak er iemand zijn hoofd achter een boom vandaan." Nadat Miami Vice in de Hengelse Maïs was voltooid trok de film in heel Nederland volle zalen, publiek van jong tot waardeerde de bijzondere humor. Rudie zette zijn bakkerij te koop, kocht een nieuwe camera en is voor zichzelf begonnen. "Ik ben nu vijfenzestig en ga iedere dag fluitend naar mijn werk. Mensen vragen weleens of ik weer een film ga maken. Soms kriebelt 't, maar ik weet hoeveel tijd of het kost!" Miami Vice in de Hengelse Maïs is op 5 en 12 april om 19.30 uur te zien in het ARX Theater Wolversveen. Ruurloseweg 38 A, Zelhem. Rudie geeft een toelichting en er zijn nooit vertoonde beelden. Kosten € 10.00. Reserveren: info@arxtheater.nl

Meer berichten