Ellen Spanjers: "Eén op de vier mensen heeft een psychische aandoening maar praat daar niet altijd over." (foto: Ceciel Bremer)
Ellen Spanjers: "Eén op de vier mensen heeft een psychische aandoening maar praat daar niet altijd over." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Welke studie zou je graag volgen?

door Ceciel Bremer

Subsidie taboedoorbrekend spel

"Als je psychisch ziek bent, heb je vaak een klein sociaal leven. Dat merk je al in de alledaagse dingen. Bijvoorbeeld de kapper die vraagt: ben je vandaag vrij? Moeilijk om daar antwoord op te geven. Wat zeg je wel en wat zeg je niet."

ZELHEM - Ellen Spanjers van Stichting De Bagagedrager had vroeger een eetstoornis. Ze kreeg als advies: leer ermee leven. Ellen: "Maar hoe doe je dat dan. Als je een tijd niet gewerkt hebt of niet naar school gegaan bent, hoe verklaar je dan dat gat in je cv? Men vroeg niet aan mij hoe het met mij ging maar aan mijn ouders. Er werd over mij gepraat in plaats van met mij." Negen jaar geleden bedacht Ellen het spel Een Steekje Los?, bedoeld om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan over herstel, kwaliteit van leven en over thema's waar je het anders niet zo snel over hebt. Het spel heeft in de afgelopen jaren al veel nominaties en innovatieprijzen gewonnen waaronder de Hersenbokaal van de Hersenstichting. De stichting waar Ellen voor werkt, promoot het spel door het hele land. "Maar we hadden dat nog niet in mijn eigen thuisomgeving gedaan", vertelt de Dremptse. Vorige week ontving ze een innovatiesubsidie van 21.000 euro van de gemeente Bronckhorst om het komende jaar 10 spelbegeleiders op te leiden die 30 spelbijeenkomsten gaan begeleiden.

Een op de vier

Hoe werkt het spel precies? Ellen: "Het is een bordspel maar zonder finish. Je bepaalt je eigen pad, net als in het leven. Elk vakje op het bord correspondeert met een kleur waaraan kaarten gekoppeld zijn. Dat kunnen stellingen zijn zoals Lelijke mensen hebben minder vrienden, open vragen zoals Welke studie zou je graag volgen? of Welke rol speelt de computer in je leven? Een gameverslaafde geeft daar waarschijnlijk een ander antwoord op. Verder bevat het spel foto-, teken- en uitbeeldvragen, en kennisvragen zoals Wat is een psychose? Tijdens het spel kun je opstekers verdienen. Het spel is niet alleen bedoeld voor mensen met een psychische ziekte. Juist niet. De openheid die door het spel ontstaat, zorgt voor meer ruimte voor elkaars gevoel en beleving, ook als je elkaar al kent." In de bibliotheek van Zelhem waar vorige week de aftrap van het project plaatsvond, is er belangstelling uit diverse hoeken. Ellen: "Een mantelzorgconsulente van de gemeente overweegt het spel in te zetten om jonge mantelzorgers te bereiken. Een ambulant woonbegeleider wil het spel inzetten om mensen met een verschillende achtergrond met elkaar in gesprek te laten gaan. En binnenkort start Stichting Present een pilot waarbij leerlingen van groep 7 en 8 het spel spelen met bewoners van een verzorgingstehuis. Weet je, één op de vier mensen heeft een psychische aandoening maar praat daar niet altijd over. Met dit spel doorbreek je dat taboe en ontstaat er meer begrip." Voor meer informatie zie de projectpagina De Boer op in Bronckhorst op de website.

www.debagagedrager.nl

Meer berichten