Wim en Alwin voor de bloeiende magnolia die klaar ligt voor vervoer. Op de achtergrond is de bovengrondse pootmethode te zien. (foto: Feikje Breimer)
Wim en Alwin voor de bloeiende magnolia die klaar ligt voor vervoer. Op de achtergrond is de bovengrondse pootmethode te zien. (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Belangrijkste dat wij verkopen groeit onzichtbaar ondergronds

door Feikje Breimer

"Natuurlijk nestelen er vogels in de bomen, maar een boom met een nest verplaatsen we niet. Dat is een erecode. Weet je trouwens hoeveel rupsen een merel dagelijks voert aan de jonkies. Honderden! Ze zijn belangrijke natuurlijke bestrijders van ongedierte in onze boomkwekerij."

Halle- Zoekend kijkt Wim Klanderman om zich heen, waar staat de bijenboom? Zoon Alwin weet het antwoord. "Gisteren verkocht!" Tussen tientallen stammen grijpt Wim een boom met schilferende bast. "Dit is een zevenzonen boom, die groeit van nature in het hooggebergte in China.

Hergroeigarantie

De herkomst van bomen interesseert mij. Wij verkopen onze bomen met hergroeigarantie, maar dan moet hij uiteraard wel op de juiste plaats komen. Als iemand een treurwilg op een hoge bult wil hebben leg ik uit dat die boom het op die plek niet naar de zin zal hebben, neem een treurberk stel ik dan voor."

Alwin loopt rond met het oortje van zijn mobiele telefoon in zijn oor. Waar hij ook is op de dertig hectare, hij is bereikbaar. Vader Wim begon met vijfhonderd goudiepen, zoon Alwin verkoopt ongeveer vijftienduizend bomen per jaar. Alwin: "In de grootste bomen hier kun je klimmen, ik heb er eentje met een boomhut erin meegenomen naar een beurs. Het was een beuk waar ooit de kop was uitgewaaid. Dan lijkt hij waardeloos, maar dan gaan wij juist bedenken wat we er nog mee kunnen doen. Wij hebben hier vierhonderd soorten bomen en leveren aan landgoederen, overheid, aan collega's en particulieren." Wim nam ruim twintig jaar deel aan het platform van boomkwekers via de LTO, kennis is waardevol legt hij uit. "Door de klimaatverandering zoeken we naar bomen die tegen droogte kunnen en het niet erg vinden om een tijdje nat te staan. Het belangrijkste wat wij verkopen zit trouwens onder de grond! We verpoten iedere boom om de vier tot vijf jaar, zo zorg je voor een gezonde kluit met veel fijne wortels. We werken ook met een bovengrondse methode die Alwin in Groot-Brittannië heeft ontdekt. Wanneer een boom toe is aan verplaatsing komt hij boven op de grond te staan met een plastic spring ring er omheen. Daardoor zijn ze geschikt om zomers te planten bij hoge temperaturen. Als je ze voldoende water geeft uiteraard. Heb ik je de abies koreana al laten zien? Kan goed tegen droogte!"

Meer berichten