Pinksterbloem in het ochtendlicht (foto: Feikje Breimer)
Pinksterbloem in het ochtendlicht (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Vijfde generatie verlichting

Mijn grootmoeder van 95 jaar sprak over haar zwangerschappen met haar hand op de buik. De plek waar haar baby's schopten. Ze had een klein olielampje, het voetje past in de holte van je hand, een wit glazen kapje erop. Dat brandde naast haar in haar bedstee wanneer ze borstvoeding gaf. Mijn grootmoeder is er niet meer, haar oudste dochter is inmiddels 90 jaar. Het lampje staat op de kast bij mijn zwangere dochter. Als ze licht aan doet zegt mijn dochter "Alexa! Turn on the light in the livingroom!" Ach, kon mijn grootmoeder dat nog eens zien.

Wanneer twee volbloed Rotterdamse bouwvakkers de lekkage in mijn dochters badkamer komen repareren en een plankje komen ophangen in de toekomstige babykamer vragen ze haar of ze misschien geld teveel heeft. Overal brandt namelijk licht. Dat is vanwege Alexa legt mijn dochter uit en demonstreert hoe je met Engelstalige opdrachten de verlichting bedient. Ze vinden dat het licht wel uit kan, die opdrachten kunnen zij ook wel geven.
De badkamer is klaar, de mannen stommelen de trap op richting babykamer. "Uh, Alexa, licht graag," hoort mijn dochter vanaf haar luie stoel. Ze doet het licht aan met haar Engelse commando. Later hoort ze. "Nou Alexa, het licht mag weer uit," en ze doet het licht uit. Bij het afscheid zegt één van de Rotterdammers. "Nou wijffie, die Alexa verstaat ook gewoon Nederlands hoor!" Mijn grootmoeder zou daar de lol van hebben ingezien. Hopelijk erft mijn kleinzoon haar gevoel voor humor.

Meer berichten