Pieter en Rianne: "Er is niemand de baas over het bord, dit doen we voor elkaar met elkaar." (foto: Feikje Breimer)
Pieter en Rianne: "Er is niemand de baas over het bord, dit doen we voor elkaar met elkaar." (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Overal kan het, hier gebeurt het ook

door Feikje Breimer

Aangenaam leven in Wichmond

Wie vers brood haalt in Wichmond kan zomaar thuis komen met een fotograaf, of een schoonmaakhulp. Op het mededelingenbord bij bakker Besselink kun je je inschrijven voor een paasontbijt, vragen om stekjes of een wandelafspraak maken.

Wichmond- "Van talentenlijst tot vuttersclub en van boekenparasol tot bruisende basisschool. In Wichmond en Vierakker zijn er ideeën genoeg om het dorp leefbaar te houden. Om alles in goede banen te leiden vormde Dorpsbelang na een brainstormvergadering werkgroepen.

Aangenaam Leven

Rianne Harmsen sloot zich samen met Pieter Marsman aan bij werkgroep 'Aangenaam Leven'. Rianne: "Met een paar mensen en een plan kun je ontzettend veel bereiken. Er gebeurt gelukkig al veel. Het schoolplein is door vrijwilligers opgeknapt, de vuttersclub bij sportvereniging Socii die alle klussen regelt bij de vereniging maar vooral ook veel plezier heeft met elkaar. We doen het met elkaar. Van inburgeringscursus voor nieuwe inwoners tot de Stugge Veer cross, je kunt het overal doen. In Wichmond en Vierakker gebeurt het!"
Pieter werkt als wijkverpleegkundige in Wichmond. Duurzaam woongeluk is waar hij met alle initiatieven aan wil bijdragen. "Dat je je veilig voelt thuis, dat je kunt genieten van het leven en andere mensen kunt vinden. Je hebt andere mensen nodig. Ook hier wonen mensen die zelden buiten komen en afhankelijk zijn van iemand anders voor de boodschappen of gewoon een praatje. Elkaar helpen kan heel simpel zijn. Dagelijks kijken of de gordijnen open zijn, of regelmatig boodschappen halen. Waar we inmiddels achter zijn is dat je verder moet gaan dan alleen aanbieden."
"Mensen kijken hier graag de kat uit de boom," beaamt Rianne. "Eerst maar eens kijken of het wat wordt. Voor onze kookochtend bij Koo'k DOK in restaurant D'n Olde Kriet halen we de mensen thuis op. Toch aarzelen sommigen om te komen, het helpt dan als iemand zegt 'We gaan samen!'."

De talentenlijst die onder alle inwoners van Wichmond en Vierakker werd verspreid leverde tal van initiatieven op. Van voorlezers op school en schoolgym voor het hele dorp. Lang niet alle initiatieven zijn alleen voor ouderen. Op de website van Dorpsbelang staat inmiddels een sociale kaart. Rianne: "Je lamp is kapot en je kijkt op de kaart. Hé, er is een klussendienst!, de fysiotherapie blijkt dichtbij beschikbaar. Wat er nog niet is, maar waar we hard mee bezig zijn is de boekenparasol. Hoe mooi is het wanneer we elkaar in het dorp ontmoeten op een plek waar je een boek kunt lezen op een bankje in de zon?"
Pieter: "Bakker Besselink is een belangrijk ontmoetingspunt in Wichmond. Frans maakte een bord en Henny regelde alles er omheen. Nu koop je vers brood en laat je een berichtje achter op het bord. Of je meld je aan voor het paasontbijt. En neem dan je buurvrouw mee!"

Meer berichten