Het seizoen begint in de kas met sla en radijs, ook hier oogsten de deelnemers zelf. (foto: Feikje Breimer)
Het seizoen begint in de kas met sla en radijs, ook hier oogsten de deelnemers zelf. (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Groente voor klanten die hun handen vuil durven maken

door Feikje Breimer

"Raapstelen, radijs en sla in het voorjaar of spruiten, pastinaak en boerenkool in het najaar. Je mag het zelf komen oogsten in onze pluktuin. Wij verzorgen het planten, schoffelen en wieden en deelnemers met een oogstaandeel mogen vier dagen per week verse groente oogsten."

Vorden- Wekelijks schrijft Herbert Wennekes op het bord bij de ingang van de tuin wat er te oogsten valt. Per groente staat er bij het bed nog aanvullende informatie. 'De dikste knolletjes uit de grond trekken' staat er bij de oogstrijpe radijs en 'Oogst per aandeel is 14 knolletjes'.

Biodynamisch

Tien jaar geleden kwam Herbert na een open sollicitatie bij Urtica De Vijfsprong terecht. Herbert: "Zorg in combinatie met landbouw is wat mij aansprak. En de biodynamische werkwijze, we verwarmen de kas niet en stomen bijvoorbeeld de grond niet. In de biologische landbouw is het behoud van een vitale bodem belangrijk. Je kunt wel zeggen 'vitale bodem, vitaal gewas, vitale mensen'. We gebruiken vaste mest en compost en selecteren de groentes op hun weerstand. In een natte zomer lopen aardappels makkelijk een schimmel op, phytophthora. Wij poten aardappels die hier van nature meer weerstand tegen hebben zoals Frieslander en Alouette."

Urtica De Vijfsprong kweekt de groenten voor eigen gebruik in de keuken voor de cliënten, voor de verkoop in de supermarkt op het terrein en dit jaar is Herbert eind maart begonnen met zelfoogst op basis van Community Supported Agriculture. Of in goed Nederlands: door de gemeenschap ondersteunde landbouw. Waarbij je als deelnemer deelt in het risico en de overvloed. Herbert: "De deelnemers nemen hun eigen verpakkingsmateriaal mee en kiezen zelf hun venkelknol uit of snijden hun eigen spinazie. Wie regelmatig in de tuin komt ziet hoe alle groente groeit en zal sneller na een hagelbui de gaatjes in de sla accepteren. We willen minder milieubelasting door niet meer voor de groothandel maar voor afnemers in de eigen regio te produceren. Ik ben een groenteman maar ik zorg ervoor dat de deelnemers deze zomer wekelijks een gratis bosje bloemen mee naar huis kunnen nemen. Dahlia's en zonnebloemen staan er sowieso!"

Er zijn op dit moment 20 deelnemers, er is plaats voor 40 deelnemers. Info over kosten en aanmelden: tuingroep@urticadevijfsprong.nl

Meer berichten