Regisseur Ernst (links) voor 't Spieker met een deel van de crew en cast van het Theater in de Openlucht. (foto: Feikje Breimer)
Regisseur Ernst (links) voor 't Spieker met een deel van de crew en cast van het Theater in de Openlucht. (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Schuttersketen speelt belangrijke rol

door Feikje Breimer

Theater in Vierakker Wichmond

"Met een kopje koffie én een borrel kwamen de verhalen vanzelf! We hebben een paar zaterdagmiddagen oudere inwoners uitgenodigd en vooral laten praten. Schitterend materiaal voor ons theater."

Vierakker- Een man staat in zijn onderbroek tussen drie vrouwen. Keurend kijken ze naar het jasje dat hij draagt. Korter? Langer? Toch maar iets korter. De stof van het materiaal lijkt kostbaar fluweel, het zijn afgedankte gordijnen. Kartrekker Kleding Marga is er heel blij mee. Samen met vier vrouwen verzorgt zij de kostuums voor veertig toneelspelers uit Wichmond en Vierakker die over twee maanden Theater in de Openlucht spelen.

Comfortzone

In de ontmoetingsruimte op boerderij 't Spieker oefent regisseur Ernst ter Linden met één van de acteurs een scène. "Jij moet uit je comfortzone komen," legt hij uit om vervolgens zelf op hard volume de tekst te schreeuwen. De acteur doet hem ogenblikkelijk na.
"Vijf jaar geleden zijn we begonnen met historisch onderzoek," legt Erna Roeterdink uit. Zij coördineert alles rond de theatervoorstelling. "Zes schrijvers hebben de historische informatie en alle verhalen van de oudere inwoners gebruikt om een verhaal te schrijven. Ernst heeft uiteindelijk het definitieve stuk samengesteld." Een van de speelsters vindt dat het spel inmiddels vorm begint te krijgen. "We raken vertrouwt met onze rol, we weten steeds beter hoe we onze karakters moeten neerzetten."
Op de deur van de oefenruimte hangt een grote lijst met data en namen. Op maandagavond 1 april zijn de scènes die voor de pauze spelen aan bod. Alles in het verhaal draait om de uit 1650 daterende schuttersketen van Wichmond die daadwerkelijk bestaat. "Het verhaal berust echter niet op waarheid! We beschrijven de geschiedenis met een knipoog en een lach. Dit is ook geen Openluchttheater maar Theater in de open lucht," legt Ernst uit, "We maken gebruik van cabaret, scherts en er zijn ernstige stukken." Voluit neuriet Ernst een tune die als rode draad terug te horen is in het stuk. Ernst: "We springen door de tijd; van 1662 naar 1740 en van 1919 naar de jaren zestig. De gebruikte instrumenten voor de muziek van de tune zijn aangepast aan de tijd; van luit tot disco, het komt allemaal voorbij."
Ruim honderdveertig inwoners van Wichmond en Vierakker zijn actief betrokken bij het theater. Kostuumnaaisters, decorbouwers en de terreincommissie. "Iedereen meldde zich spontaan aan," vertelt Erna trots, "bijna iedere inwoner uit Wichmond en Vierakker is op de één of andere manier bij het stuk betrokken. We hebben een koor, een band, een dweilorkest. Er doen zelfs een echt paard en een echte koe mee. Je speelt mee, werkt mee of koopt straks een kaartje om de voorstelling te zien."
Theater in de Openlucht is te zien op 31 mei en 1 juni om 20.00 uur, op 2 juni om 14.00. Kaarten 12,50, te koop vanaf 14 april bij DOK, bakker Besselink en Den Vierakker. Of bestel via internet: www.theaterindeopenlucht.nl

Meer berichten