V.l.n.r. Martine, Elly en Brenda. "Dit huis heeft nog veel authentieke elementen zoals een bedstee, schouw en estriken." (foto: Ceciel Bremer)
V.l.n.r. Martine, Elly en Brenda. "Dit huis heeft nog veel authentieke elementen zoals een bedstee, schouw en estriken." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Oud idee maar nu gaan we 't echt doen

door Ceciel Bremer

Huys 1810 opent op 19 april

"Dit huis is gebouwd in 1810 en heeft veel authentieke elementen zoals een bedstee en estriken die nog in zand zijn gelegd. Het is mooi dat die in al die jaren bewaard zijn gebleven. Dat laten we graag aan anderen zien."

HUMMELO - Martine Rexwinkel groeide op aan Dorpsstraat 8 in Hummelo. Ruim twintig jaar geleden kocht ze samen met haar man het naastgelegen monumentale huis op nummer 10. Martine: "Dit huis was vroeger een winkel. Ik vond het altijd leuk om hier te komen. Toen wij het kochten, was de ruime kamer aan de straatkant nog in originele staat en daar hebben we ook niets aan gedaan. Pure nostalgie. Het was voor ons een extra kamer. Het leek me altijd al geweldig om er een winkel van te maken en bezoekers de tweepersoonsbedstee, de oude schouw en de estriken te laten zien. Maar hoe dat er dan precies uit moest zien, wist ik nooit zo goed. En dus bleef het bij een idee." Martine deelde haar idee al jaren met haar zus Brenda en hun vriendin Elly Smeitink met wie ze de winkel samen wilde starten. "Martine houdt van Kerst en dacht lange tijd aan een winkel in kerstspullen met lampjes en glitter. Maar 365 dagen Kerst zagen wij niet zitten, maar we verkopen zeker kerstspullen", lacht Brenda. Langzamerhand groeide het idee om iets toe te voegen aan het dorp. "We willen iets aanbieden wat er nog niet is en op een originele manier aansluiten op de streek en het seizoen. Het wordt een cadeauwinkel met onder andere Delftsblauwe huisjes, streekgerelateerde producten, oud-Hollands snoep waaronder drie speciaal voor Hummelo ontwikkelde snoepjes, speciale souvenirs en we worden een toeristisch informatiepunt", vertelt Martine trots.

Levendig dorp

De wens om iets toe te voegen aan het dorp is voor alle drie dames heel sterk. Elly legt uit waarom: "Hummelo is een levendig dorp waar mensen veel met en voor elkaar doen. Dat willen we graag zo houden. Sinds de komst van de rondweg is het besef nog groter geworden dat we daar met z'n allen aan moeten werken." De winkel, die bij de opening tot Huys 1810 wordt omgedoopt, staat recht tegenover het standbeeld van Normaal dat een enorme aantrekkingskracht heeft op het dorp. "Dagelijks vragen toeristen aan ons of we nog meer leuke plekjes in de omgeving weten. We wijzen ze dan altijd de weg. Dat blijven we natuurlijk doen en als toeristisch informatiepunt kunnen we de toerist nog meer bieden. We hebben allerlei informatie maar het is nog leuker om ze te vertellen wat we zelf de moeite van het bekijken waard vinden", legt Brenda uit. De winkel biedt plek aan streekboeken, bijzondere paraplu's, beelden van boerderijdieren, fotokaarten, wijn uit de streek en uiteraard is er ook een speciaal hoekje voor kerstspullen zoals oorspronkelijk het plan was. Huys 1810, Dorpsstraat 10 in Hummelo, is vanaf 19 april elke vrijdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Officiële opening op donderdag 18 april om 20.00 uur.

Meer berichten