De hooiberg op het erf van Museum Smedekinck. 's Zomers is het ook een fijne plek om te schuilen tegen de zon. (foto: PR)
De hooiberg op het erf van Museum Smedekinck. 's Zomers is het ook een fijne plek om te schuilen tegen de zon. (foto: PR)

Erf van Museum Smedekinck verrijkt met een hooiberg

Op het erf van Museum Smedekinck prijkt sinds kort een prachtige hooiberg. Bezoekers krijgen nu een vrijwel compleet beeld van een Achterhoeks boerenerf in vroegere dagen. De realisatie van het hooibergproject is mede mogelijk dankzij een subsidies van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

ZELHEM - Op het erf van Smedekinck stond al De Schure, de voormalige ligboxenstal die is ingericht met oude werkplaats- en winkelinrichtingen en een expositie over de Tweede Wereldoorlog in Zelhem en omgeving. Verder stonden op het erf al een werktuigenberging, bijenschuur en het Ludgerkerkje, alhoewel dat vroeger natuurlijk niet standaard op elk boerenerf stond. Daarnaast heeft het museum al jarenlang een grote kruidentuin, siertuin, akker met historische landbouwgewassen en een bongerd met oude fruitrassen. Alleen een hooiberg ontbrak nog. Zeker nu sinds enkele jaren (dit jaar op 21 juli) de complete oogstcyclus wordt gedemonstreerd, van het maaien tot en met het dorsen en alle daarbij behorende gebruiken, is de hooiberg een echte aanwinst. Van april tot en met oktober is Museum Smedekinck dagelijks (behalve op maandag) geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Entreeprijs is € 4,50. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

Meer berichten